Lahana Kapaması Tarifi

MALZEMELER
* 1 adet küçük boy lahana
* ½ su bardağı zeytinyağı
* 4 su bardağı sıcak su
* 1 çay kaşığı tuz
İç harcı için;
* 1 su bardağı zeytinyağı
* 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
* 5-6 adet orta boy kuru soğan
* 2 su bardağı pirinç
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 2 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızıbiber
* 1 çay kaşığı tarçın, toz kişniş
* 1 yemek kaşığı tozşeker
* 2 su bardağı sıcak su
* ½ demet maydanoz, dereotu

YAPILIŞI
Zeytinyağı ve fıstıkları orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte, fıstıklar hafif sararıncaya kadar kavurun. Yemeklik incecik doğradığınız soğanları ekleyip sık sık karıştırarak 7-8 dakika daha kavurun.

Yıkanmış pirinç, salça, tuz, biberler, tarçın, kişniş ve tozşekeri katıp 2-3 dakika daha pişirdikten sonra 2 su bardağı sıcak suyu aktarın. Kaynamaya başlayınca kısık ateşe alıp suyunu çekinceye kadar pişirin ve ocaktan alın.

İnce kıyılmış maydanoz ve dereotunu katıp varsa kuru naneyi de ekledikten sonra karıştırın ve soğumasını bekleyin.

Diğer taraftan, lahananın sap kısmından bıçak batırarak oyun. Elinizi bu oyuktan sokup lahananın içini çıkarın. Dış kısmında dört yaprak kalması yeterli olacaktır.
Lahanayı kaynar ve tuzlu suya oturtup 5 dakika kadar beklettikten sonra çıkarıp süzün. Oyuk lahananın içine hazırladığınız pirinçli dolma içini doldurun. Ve kapamayı derin bir tencereye bütün halde oturtun. Açık kısımlarını kalan lahana yapraklarıyla kapatıp üzerine de porselen bir tabak kapatın.

Zeytinyağı, sıcak su ve tuzu da tencereye aktarıp kapağını kapatın. Kısık ateşte, lahana yumuşayıncaya kadar pişirin. Lahanayı tencereden dikkatlice alıp büyük bir tabağa ters çevirin. Dilimleyerek servise sunun.

Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder