Yerli Ekmekler

Dünyanın en çok ekmek tüketen ülkelerinden biri Türkiye. Özellikle Avrupa ve Amerika'yla kıyaslandığında ekmek tüketimimiz dikkat çekici boyutlarda.

Buna paralel olarak Türkiye dünyanın en çok buğday üreten üreten ülkelerinden biri.
Ancak, Türkiye'deki ekmek çeşitliliğini sadece çok ekmek tüketmekle açıklayamayız. Coğrafi koşullar, iklim çeşitliliği ve bunlara bağlı olarak yetiştirilen tarım ürünleri ekmeğin de çeşitlenmesine neden olmuştur.
şimdi yurdumuzun çeşitli yörelerine uğrayalım ve sofralara gelen ekmeklere kısaca göz atalım.
Uğrayacağımız ilk yöre Karadeniz yöresi. Yörenin beslenme şekline damgasını vuran mısırdan yapılır mısır ekmeği. Karadenizli olanlar ya da etrafında Karadeniz yemeklerini başarıyla uygulayan birileri bulunanlar, iyi yapılmış bir mısır ekmeğinin yoğurtla, lahana yemeğiyle ya da hamsiyle yaratacağı lezzetin ne kadar damak çatlatıcı olabileceğini bilirler.
Mısır ekmeği şehirlerde tavada ya da fırında, köylerde ise kül ateşinde pişirilir ve Karadeniz'de en çok yenen ekmeklerden biridir.


Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder