Balkabaklı Yanardağ Boranisi Tarifi

MALZEMELER
½ kg tatlı balkabağı
250-300 gr az yağlı dana kıyma
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet orta boy kuru soğan
4-5 adet yeşil tatlı sivri biber
1 çay kaşığı tuz, kırmızı pulbiber
2 su bardağı et ya da tavuk suyu

Sosu için;
2-3 su bardağı sarmısaklı yoğurt



HAZIRLANIŞI
Kabuklarını soyup çekirdeklerini ayıkladığınız balkabağını tavla zarı formunda doğrayın. Soğanları yemeklik incecik dilimleyin. Tatlı sivri biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra incecik doğrayın. Soğan ve kıymayı orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 6-7 dakika kadar kavurun. Üzerine zeytinyağı, kabak ve biberleri ekleyip karıştırmaya devam ederek 3-4 dakika daha kavurun.
Tuz ve pulbiberi serpiştirip sıcak haldeki et ya tavuk suyunu da tencereye aktardıktan sonra (isterseniz hazır bulyon da kullanabilirsiniz) karıştırın ve orta ısılı ateşte kaynamasını bekleyin.
Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp kısık ateşte, kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin ve ocaktan alın. Üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirip sıcak sıcak servise sunun.

Not: Bu yöresel yemeğin üzerine yağda kızdırılmış kırmızı toz biber de gezdirilir.



Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder