Balkan Türkleri’nin Sofrasına Dair

Türkler, tarih boyunca Balkanlar’ın önemli bir parçası olmuş ve aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu zamanında bu toprakların hakimiyetini de ele geçirmişlerdir.
Özellikle Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılan seferlerle Balkanlar’da Türk hakimiyeti artmıştır. Yunanistan, Yugoslavya, Makedonya, Arnavutluk, Hırvatistan ve Bosna Hersek’te Osmanlı egemenliği yaklaşık 500 yıl sürmüş ve bu uzun zaman içerisinde Türk kültürü Balkanlar’a iyice yayılmıştır.
Balkanlar deyince aklımıza pek çok ülke gelir ve bu ülkelerin her birinin kendine ait bir tarihi ve kültürü vardır. Bu yüzden Balkan mutfağından ya da yeme-içme alışkanlıklarından bahsederken, kesin ve net bir çizgi çizmek mümkün değildir.
Balkanlar’da yaşayan Türkler’den birazcık bahsedecek olursak, bu Türkler’in beslenme ve sofra alışkanlıklarının bize ne kadar çok benzediğini söylemeden edemeyiz.
Balkan Türkleri de günde üç öğün yerler. Kahvaltıları bizimkine çok benzer ve bu öğünde genellikle domates, salatalık, peynir, bal, pekmez ve yumurta yerler. Ancak bizden farklı olarak sabahları kahvaltıda çorbayı daha çok tüketirler. Özellikle tarhana çorbası Balkan Türkleri’nin kahvaltıda en çok tükettiği şeylerden biridir.
Öğle ve akşam yemekleri ise salata ve yoğurtsuz geçmez. Ekmek bizdeki kadar çok sevilmez Balkan Türkleri’nin sofralarında. Bu az ekmek tüketiminin bir nedeni de Balkan Türkleri’nin yemeklerinde hamur işini çok kullanmalarıdır.



Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder