MALZEMELER
• 200 gr. aşurelik buğday
• 1 çay bardağı kuru fasulye (haşlanmış)
• 1 çay bardağı nohut (haşlanmış)
• 2 su bardağı toz şeker
• 1 çay bardağı kuru kaşığı (arzu ederseniz)
• 1 çay bardağı kuru üzüm
• 1 adet portakalın kabuğu (rendelenmiş)
• 1 çay bardağı kavrulmamış bütün fındık (arzu ederseniz)
Üzeri için:
• Tarçın
• Kırılmış ceviz
• Kavrulmuş susam
• Nar taneleri
HAZIRLANIŞI
Buğdayı iyice yıkayıp üzerini dört parmak su geçecek şekilde tencereye alın ve kaynamasını bekleyin. Kaynayınca ateşin altını kısıp, ara sıra karıştırarak ve su seviyesini sıklıkla kontrol ederek yaklaşık iki saat pişirin. İyice haşlanan buğdayları ocaktan alıp soğumaya bırakın ve bir gece bu şekilde bekletin. Daha sonra tekrar oca alıp ısıtın ve katı olmaması için gerekiyorsa ılık su ekleyin. Tüm malzemelerini fındık dahil ekleyip çorba kıvamı tutturmaya çalışın. Bu şekilde kısık ateşte bir saat daha pişirin ve arzu ettiğiniz kavanozlara boşaltın. Üzerini süsleyip servis yapın.
Not: Aşure yaparken unutulmaması gereken buğdayın ikinci haşlamasındaki suyun kıvamının diğer malzemeler eklendiğinde ve soğuduğunda kıvam alacağı. Bu yüzden asla bu aşamada lapa gibi olmamalıdır. Su ayarını mutlaka kendiniz tutturmalısınız. Aksi takdirde verilen herhangi bir ölçü sizi yanıltabilir.
Alıntıdır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder