Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa’daki ilk eyaletidir, Rumeli. O zamanlar devlet politikası olarak, aldığı topraklara Türkler’i yerleştirmeyi esas almış Osmanlılar.
Rumeli topraklarına da aynı politikayı uygulamış ve bu bölgeye Türkler’i yerleştirmiş. ışte, yüzyıllar boyunca barış içinde yaşamış olmanın sırrı belki de budur.
Farklı kültürlerin bir arada yaşaması, en çok mutfağı ve yeme-içme kültürünü beslemiş ve Osmanlı İmparatorluğu bu yüzden dünyanın en önemli mutfaklarından birine sahip olmuş yüzyıllar boyu.
Rumeli’den İstanbul’a gelen insanların ıstanbul’un kültür hayatına getirdiği yenilikler ve canlılıklar elbette ki tartışılmaz. Kültürün bir parçası olarak yemek de bu yeniliklerden nasibini almış ve kendi memleketlerinde mandıracılık ve süt üretimiyle uğraşan Rumeli insanları mesleklerini icra etmeye İstanbul’da da devam etmişler.
Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan sakatat yemekleri de aslında Rumeli’den gelen insanların ya da oraya yerleşen Türk insanlarının sayesinde Türk mutfağının bir parçası halini almış.
Tabii bu kadarla sınırlı değil, bu etkileşimin mutfağımıza kattıkları. Artık yemek yapan hemen herkesin bildiği ve tencere yemeklerinde kullandığı limonlu terbiye sosu da bize Rumeli’den gelmiş.
Alıntıdır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder