Ekmeğimizi Nasıl Saklamalıyız

Genellikle günlük üretilen ve taze olarak tüketilen ekmeğin, çok önemli bir gıda olduğu tartışma götürmez bir gerçektir.

Alışageldiğimiz ve kullandığımız günlük ekmeğimizin ekstra tedbirler almadığımızda bayatlama süresi 24 saattir. Bu süre ekmeğin gramajına ve kalitesine bağlı olarak 3-4 saate kadar inebilir, bu kadar kısa bir süre içinde bile ekmek kuruyabilir, içi ufalanabilir. Bunun en önemli nedenlerinden biri, hem fırıncı hem de tüketici açısından pek çok sakıncası olan düşük gramajlı ekmektir.
Ekmeğin gramajı azaldığında iç kısmı da küçüleceğinden, kabukları kalınlaşacaktır. Kalın kabuklar daha çabuk sertleşecek, bu durum da ekmeğin içinin daha çabuk kurumasına neden olacaktır. Bu koşullarda ekmek daha çabuk bayatlar ve besin değeri de düşer.
Diğer ülkelerde en düşük gramajlı ekmek 500 gramken, bizde 150-200 gramlık ekmekler bile vardır.
Ekmeğin bayatlamasını geciktiren birtakım katkı maddeleri doğru oranlarda kullanıldıklarında, besin değerini de artırabilirler.
Ekmeğin bir poşet içinde muhafaza edilmesi taze kalma süresini artırır.
Bayatlamaya yüz tutmuş ekmeği atmak yanlıştır. Böyle ekmekleri buzdolabında saklamak en iyi yoldur. Böylece ekmeğin küflenmesi de önlenmiş olur. ıhtiyaç duyulduğunda buzdolabından çıkarılan bu ekmekler ısıtılıp tüketildiğinde yumuşak ve lezzetli hale gelir.



Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder