Nuriye Tatlısı

MALZEMELER
Hamuru için;
* 6-7 su bardağı un
* 6 adet yumurta akı
* 1 adet yumurta
* Yarım su bardağı sıvıyağ
* 1 tatlı kaşığı tuz
* Yarım su bardağı sıvıyağ
* 300-500 gr badem içi
* 1 su bardağı nişasta

Yufkaları yağlamak için;
* 150 gr margarin veya tereyağı

Yufkaların üzeri için;
* 1 su bardağı süt
* 1 su bardağı su
* Yarım su bardağı tozşeker

şerbeti için;
* 3,5 su bardağı su
* 3,5 su bardağı şeker
* 1-2 damla limon suyu



YAPILIŞI
Derin bir hamur yoğurma kabının içine yumurta akları, 1 bütün yumurta, sıvıyağ, su ve tuz konulur. Üzerine azar azar un ilave edilir ve pürüzsüz bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur.
16 eşit bezeye ayrılır. Bezeler üzerine nemli bir bez örtülerek en az bir saat dinlenmeye bırakılır. Bu arada bademler, üzerine çıkacak kadar sıcak su ilavesiyle 10-15 dakika haşlanır, kabukları soyulur ve irice dövülür.
Küçük bir tencerenin içine su, süt ve tozşeker konulduktan sonra karıştırılarak kaynatılır.
Dinlenen hamur bezeleri, nişasta serpilmiş tezgâhın ya da hamur tahtasının üzerinde ince yufkalar halinde açılır. En az 40-45 cm çapındaki yağlanmış tepsiye ilk yufka yerleştirilir. Üzerine 1 yemek kaşığı kadar erimiş ve ılıtılmış margarin veya tereyağı gezdirilip ikinci yufka serilir. Dört kat yufka bu şekilde serildikten sonra iri dövülmüş bademin üçte biri serpiştirilir. Her dört yufkada bir aynı işlem tekrar edilir.
Sonra ince baklava dilimleri halinde kesilir. 175 dereceye ayarlanmış ve önceden ısıtılmış fırında üzeri nar gibi kızarıncaya kadar en az 40-45 dakika pişirilir.
Fırından çıkarılan tepsi, ocakta kısık ateşin üzerine oturtulur. Daha önceden hazırlanan ve ılınan sulu sütlü karışım tüm tatlının üzerine gezdirildikten sonra ateşte çevrile çevrile pişirilir.
Tatlı iyice kabarıp genişlemeye başladığında ateşten alınır. Bu arada şerbet hazırlamak için su ve şeker bir tencerede kaynatılır. şerbet hafif koyulaşmaya başladığında içine limon damlatılır, 10 dakika daha pişirilir.
Sıcak tatlının üstüne ılık şerbet dökülür, servise hazır hale getirilir.



Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder