Balık Yandaşı Otlar

Denizlerin deryaların gözbebeği sevgili balık.

Ona yakışan otlar da denizler deryalar kadar engindir kanımca.
Bugünkü yazımda bunların sadece birkaçından dem vurabileceğim.
Öncelikle ulu çınara çok yakın bulduğum defne ve onun gururlu yaprakları geliyor aklıma. Turşularda, et yemeklerinde, hatta tahıllarla yaptığımız yemeklerde kullanabileceğimiz defne yaprağını ben en çok balığa yakıştırırım. Ancak, her daim yapraklı olan bu ağacın sadece “tatlı defne” denen türünün yapraklarının yenebileceğini, diğer defne türlerininse zehirli olduğunu belirtmekte fayda var.
Ferahlatıcı tadı ve hazma yardımcı özelliği ile özellikle çayını içmeye meyilli olduğumuz nane de benim balığa yakıştırdığım otlardandır.
Az acı tadı ve yoğun aromasıyla etlere sıkça konan adaçayını bir de balıkla denemenizi tavsiye ediyorum.
Kekikle aynı aileden olan mercanköşkü hoş aroması ile kendini tüm Ege ve Akdeniz’e sevdirmiş bir ot olup keskin ve yoğun aromasına rağmen, kuru ya da taze olarak, balığa yakıştırdığım otlardan biridir.
Etler söz konusu olduğunda benim için vazgeçilmez olan biberiyeyi balığa da yoldaş yapabilirsiniz. Biberiye çalılıklarını tanımanızı ve dost olmanızı hem etler hem de balık için tavsiye ediyorum. Bu saydığım otlar balıkla pişebilecek olanlar. Bir de balığın yanında çiğ olarak yenebilecek olanlar var tabii. Dereotu, roka, kırmızı soğan, daha neler neler...



Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder