Ete Yakışan Otlar

Baharda pembe ile mor arası çiçekler açan, bahçemin en sevdiğim bitkilerinden olan biberiye, pek çok yerde süs bitkisi olarak kullanılsa da bence muhteşem bir ottur ve ete de pek yakışır.
Kuşdili de denen biberiye, rüzgarsız, sıcak ve güneşli yerleri sever. Patatese de çok yakıştırdığım biberiye, ıtalyanlar’ın meşhur yassı ekmeği focacci’nin de vazgeçilmezlerindendir.
Birçok yöremizde bakliyata ve özellikle de kuru fasulyeye çok yakıştırılan adaçayı ise benim et için tercih ettiğim otların bir başkasıdır. En çok deniz manzaralı dağların sessizliğini ve serinliğini sevdiği söylenir adaçayının. Adaçayı şubat-ekim ayları arası toplanır ve kurutularak kış için de saklanır.
En çok kuzu etine yakıştırdığım rezene ise yazın da olur kışın da. Ormanlarda çalılıkları mesken tutan ve arapsaçı olarak da adlandırılan rezene, diğer yeşilliklerle ve bakliyatlarla da kullanabileceğiniz bir ottur.
Antik Yunan’da en çok adı geçen otlardan kişniş, maydanozgillere aittir ve oldukça aromalıdır. Daha çok Karadeniz ve Doğu Anadolu’da kullanılan kişniş, açık yeşil yuvarlak yaprakları ile ete çok güzel bir lezzet verir. (Aktarlardan temin edebileceğiniz kişniş tohumları ete ayrı bir lezzet katar.)
Gelelim dağların muzaffer kokusu kekiğe... Beyazdan lilaya kadar çeşitli renklerde açan çiçekleriyle dağların goncası olan kekik, Türkiye’nin pek çok yöresinde yetişir. Ben eti, hele hele ızgara olanını kekiksiz düşünemem.
Anadolu insanı tarafından peynire çok yakıştırılan kekik, bence en çok zeytinle uyuşur. Çayından balına pek çok şekilde bizimle olan kekiksiz bir mutfak düşünemiyorum. Taze ya da kuru fark etmez. Zeytinyağına ondan daha çok yakışan var mı?
Gaziantepliler’in ünlü kahvaltı karışımlarının bir parçası olan zahteri anarak bitirelim yazımızı. Kekikle aynı familyadan olan zahteri de tıpkı kekik gibi kullanabilirsiniz.


Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder