Tantuni

MALZEMELER
* Yarım kg az yağlı koyun eti (Minik kuşbaşı formunda hazırlanacak.)
* 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
* Tuz, karabiber

Kavurmak için;
* 5 yemek kaşığı sıvıyağ

Sıkma hamuru için;
* 4 su bardağı un
* Yarım somon ekmek (Kabukları çıkarılmış.) (Mersin’in açık ekmeği olan lavaştan 7-8 adet de kullanabilirsiniz.)
* Ekmeği ıslatmak için yeterince su
* Yarım çay kaşığı tuz

Salata için;
* 5 adet orta boy domates
* 2 adet orta boy soğan
* 1 demet maydanoz
* 2 tatlı kaşığı sumak
* 1 çay kaşığı tuz, kimyon




YAPILIŞI
Sinir ve yağları alınmış eti, kuşbaşı et formundan daha ufak, tavla zarı formunda doğrayın ve sıvıyağı ekleyip yüksek ısılı ateşte, sacda (teflon tava da kullanabilirsiniz) kavurun.
Üzerine 1 çay fincanı su ekleyip suyunu çekinceye kadar pişirin ve ocaktan alın. Üstüne, tuz, karabiber ve kırmızıbiberi ilave edip karıştırın. Böylece tantuni hazırlanmış olur.
Sıkma hamurunu hazırlamak için, ekmeği ıslatın ve suyunu birazcık sıkın. Tuz ve unu ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun. 1-2 saat bekletip eşit büyüklükte parçalara ayırın.
Yumakları 20-25 santim çapında yufkalar elde edecek şekilde açıp sacda önlü-arkalı pişirin. Hazır olarak bekleyen tantuniyi salatayla birlikte sıkmaların ortasına yerleştirip dürüm yapın.
Salatayı hazırlamak için; maydanozu incecik kıyın. Domatesi soyup küp küp doğrayın. Soğanı piyazlık doğrayın. Sumak, tuz ve kimyonu serpiştirip karıştırın. Bu salatayı etin kenarına koyup dürüm yapın. Yanında şalgam suyu ya da ayran da ikram edebilirsiniz.

Yemekçinin Notu:
1. Tantuninin dürüm şeklinde sarıldığı lavaş ekmeğine Mersin’de “açık ekmek” denilir. Tıpkı lavaş formunda, ancak daha da ince hazırlanır.
2. Eğer acıyı seviyorsanız, tantuniyi biber turşusu ve limon dilimleriyle servis edebilirsiniz.


Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder