Zeytinyağlı Karalahana Dolması

MALZEME LİSTESİ
* 2 demet karalahana
İç malzemeleri;
* 2 su bardağı pirinç
* 4 adet orta boy kuru soğan
* 1 su bardağı sıvıyağ (Zeytinyağı da kullanabilirsiniz.)
* 1 yemek kaşığı domates salçası (isteğe bağlı)
* 2 çay kaşığı kırmızı pul biber
* 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber
* 6 çay kaşığı kuru nane
* 1 demet dereotu
* 5 su bardağı sıcak su
* 2 adet limonun suyu (Nohut büyüklüğünde 4 parça limon tuzu da kullanabilirsiniz.)

YAPILIŞI
Karalahanayı yıkayıp sap kısımlarını kesin. Büyük bir tencerede 10-12 su bardağı su kaynatıp lahana yapraklarını suya koyun. Bir kaşık yardımıyla bastırarak lahanaları en az 20 dakika, iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Bazen karalahana çok sert olur ve haşlanma süresi çok uzar. Yumuşayan lahanaları süzerek tencereden alıp soğumasını bekleyin.
Diğer taraftan, içini hazırlamak için yağı ve yemeklik incecik doğranmış soğanları orta boy bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun.
Salçayı, kırmızı pul biber ve karabiberi ekleyip 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin. Yıkayıp süzdürdüğünüz pirinci ve tuzu ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
2 su bardağı sıcak suyu ve naneyi katıp kısık ateşte, pirinç suyunu iyice çekinceye kadar pişirin ve ocaktan alın. İncecik kıyılmış dereotunu da katıp soğumaya bırakın.
Karalahana yapraklarının kalın damarlı kısımlarını kesip çıkarın. Yaprakları avuç içi büyüklüğünde parçalara bölüp her bir parçaya yarım yemek kaşığı kadar iç harcı koyun ve sarın. Dolmaları geniş bir tencereye yan yana ve üst üste dizin.
Bir adet soğanı yarım halkalar halinde doğrayıp en üste yerleştirin. Kalan 3 su bardağı suyu ve limon suyunu dolmanın üzerine gezdirin. Varsa üzerini porselen bir tabakla kapatın. Tencerenin kapağını da kapatıp dolmayı orta ısılı ateşte pişirin.
Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve en az 30 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun.


Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder