Kuru Fasulye

MALZEMELER
* 2 su bardağı dolusu kuru fasulye
* 2 adet orta boy kuru soğan
* 3 adet orta boy domates (1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası + ½ yemek kaşığı biber salçası da kullanabilirsiniz.)
* 2-3 adet yeşil sivri biber (Tatlı olmasına dikkat edin.)
* 4 yemek kaşığı zeytinyağı + 25 gr tereyağı
* 2 diş sarmısak (isteğe bağlı)
* 2 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber
* 6-8 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu




YAPILIŞI
Kuru fasulyeyi akşamdan bol ılık suyla ıslatın. Ertesi gün yıkayıp süzdükten sonra üzerine çıkacak kadar suyla orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Kaynamaya başlayınca arada sırada karıştırarak 20 dakika haşlayın ve süzün. (Bu işlemi düdüklü tencerede daha kısa sürede yapabilirsiniz.)
Diğer taraftan, zeytinyağı ve tereyağını büyükçe bir tencereye koyun. Yemeklik incecik kıyılmış soğanları ekleyip orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun.
Biberlerin saplarını kesip incecik doğradıktan sonra tencereye ilave edin. İsterseniz bu aşamada pirinç tanesi büyüklüğünde doğradığınız sarmısakları da katabilirsiniz.
Karıştırarak 1-2 dakika daha kavurduktan sonra rendelenmiş domates ya da salçaları ilave edin. Dilerseniz, 2 adet domates ve 1 yemek kaşığı salça kullanabilirsiniz. Sıcak et ya da tavuk suyunu da ilave edip kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca haşlanmış kuru fasulyeyi ekleyip tuz, kimyon, karabiber ve pul biberi serpiştirin. Sık sık karıştırarak, fasulyeler iyice yumuşayıp eskilerin deyimiyle helmeleşinceye kadar, en az 45-50 dakika pişirin.
Gerekirse sıcak su ekleyebilirsiniz. Ama yemek çorbadan daha katı kıvamlı olmalı. Yemeği ocaktan alıp yakışanı yapın, yani pilavın üzerinde servise sunun.
Bu yemeğe bol isot ya da pul biber çok yakışır. Ayrıca yanına turşu çıkarmayı da unutmayın.


Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder