Adana'nın Tahinli Sarması Tarifi

6 kişilik
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişme süresi: 45 dakika

MALZEME LİSTESİ
* 1 adet orta boy yumuşak beyaz lahana
* 1 su bardağı ince köftelik bulgur
* Yarım su bardağı kırmızı mercimek
* Varsa 1 Türk kahve fincanı haşlanmış nohut
* 1 adet orta boy kuru soğan
* 2 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber
* 25 gr. tereyağı

Sosu için
* 1 su bardağı tahin
* 2 adet limonun suyu
* 6 diş sarımsak

YAPILIŞI
Yaprak yaprak ayırdığınız lahanayı bol tuzlu suda haşlayın. Sert damarlarını kesip yapraklarını avuç içi büyüklüğünde parçalara ayırın. ıç harcını hazırlamak için kırmızı mercimek ve bulguru orta boy bir tencereye koyun. Üzerine çok ince yemeklik doğranmış soğanı ve tereyağı ekleyin. Dört bardak suyu katıp orta ısılı ateşin üzerine oturtun.
Sık sık karıştırarak tuz ve karabiber serpip kaynatın. Kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alın. Mercimeğin hafifçe yumuşaması, açılması yeterli olacaktır. Harcı soğuması için bir tepsiye boşaltın. ıç harç bekledikçe katılaşacaktır. İçine varsa nohudu ekleyin ve yoğurun. Bir kaseye su doldurup elinizi sık sık ıslatıp iç harcını biraz yumuşatabilirsiniz.
Diğer taraftan, lahana yapraklarını parlak tarafı yukarı bakacak şekilde tezgaha serin. Üzerlerine hazırladığınız iç harcından birer yemek kaşığı kadar koyup uçları açık kalacak şekilde rulo yapıp iki avucunuzun arasında hafifçe sıkın. Sardığınız dolmaları geniş bir tencereye yan yana ve üst üste dizin. Dört su bardağı sıcak su ekleyip üzerini küçük bir porselen tabakla kapatın.
Yemeği kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı vaziyette, lahanalar yumuşayıncaya kadar 40-45 dakika pişirin. Limon suyunu bir kaseye aktarıp üzerine 1 su bardağı ılık su ve tahini ilave ederek karıştırın. Sarımsakları da dövüp sosa ekleyip, karıştırın.
Pişen dolmaları servis tabağına dizin. Üzerine tahinli sosu gezdirin. ısterseniz üzerine bol kırmızı biber serpebilirsiniz. Ilık ya da soğuk olarak servise sunun.



Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder