İtalyanlar'ın Mozarellası

Peynirin, bundan 18 bin yıl önce Mezopotamya veya İndus Vadisi'nde çobanlar tarafından bulunduğunu biliyoruz.

Peki, acaba peynir denince ilk akla gelen memleketlerden biri olan İtalya'ya nasıl gitmiş peynir? Ve, İtalyanlar'ın en meşhur peyniri olan mozarellanın üretimi nasıl başlamış?
Hayvanların evcilleştirilmesi Asya'da başlamış ve Asya'dan Avrupa'ya yapılan göçlerle birlikte bu kıtaya da yayılmış. İtalya'da ise hayvanların evcilleştirmesi İ.Ö. 5000 yıllarında gerçekleşmiş. Evcilleştirilen ilk hayvanlarsa koyun ve keçilermiş. Bin yıl sonra da ineğin evcileşmesi gerçekleşmiş.
Peynir yapımı ise İ.Ö. 2500 yıllarına kadar dayanıyor ki bunu da ülkede yapılan kazılar sayesinde biliyoruz.
Ya bufalolar? Nereden çıktı şimdi bu bufalo demeyin. Çünkü, mozarella ilk olarak bufalo sütünden yapılmaya başlanmış. Aslında, kaynaklarda bufalonun İtalya'ya 7'nci yüzyılda geldiği yazıyor. Ancak İtalyanlar bufalo sütünü peynire dönüştürmeye 12'nci yüzyılda başlamışlar. Bufalo sütünden olma mozarellanın yaygın olarak üretilmesi ise 18'inci yüzyılın ikinci yarısında gerçekleşmiş.
Elbette ki İtalyanlar mozarellayı bu tarihten önce keşfetmişler, ancak bu tarihe kadar yalnızca küçük çaplı üretim yapabiliyorlarmış.
Mozarellanın ilk kaynağı olan bufalo sütü, çok yağlı ve besleyici olmasına rağmen içilebilen bir süt değil. İlk kaynağı diyoruz, çünkü şimdilerde mozarella inek sütünden de yapılabiliyor.



Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder