Kuşburnu Marmelatı (Golotu) Tarifi

MALZEMELER
1 kg taze ya da kurutulmuş kuşburnu meyvesi
5 litre su
1 kg tozşeker Nohut büyüklüğünde 5-6 adet limon tuzu



HAZIRLANIŞI
Büyük bir barbunya fasulye ya da bir dut büyüklüğünde olan kuşburnuların saplarını ayıklayıp yıkadıktan sonra süzün. Kuşburnuları büyük bir çelik tencereye ya da düdüklü tencereye koyup üzerine 3 litre suyu ekleyin.
Orta ısılı ateşte meyveler iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Ocaktan alıp suyunu süzün. Hafifçe ılık hale gelen kuşburnu meyvelerini ince delikli geniş bir tel süzgeçte bastıra bastıra ezin. (meyvelerin pirinç tanesi büyüklüğünde olan çekirdekleri süzgeçte kalacak, özü yani etli kısmı ise alttaki kaba geçecektir)
Elde ettiğiniz çekirdeksiz koyu boza kıvamındaki kuşburnu özünü orta boy çelik bir tencereye aktarın. Üzerine tozşekeri ve kalan 2 litre suyu ilave edip orta ısılı ateşte, sık sık karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve yine sık sık karıştırarak, suyu buharlaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Limon tuzunu da ilave edip 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Üzerindeki köpüğü kâğıt peçete yardımıyla toplayın. Marmelatın soğumasını bekleyip temiz kavanozlara doldurun. Karanlık ve serin bir yerde bekletin.



Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder