Tuta Absoluta

Hemen hepimizin “domatesin eski tadı mı kaldı” dediği olmuştur, değil mi? Hele yaşı biraz daha büyük olanlar için şimdiki domatesler saman gibi.
Bu tip şikayetler bizlere, yani tüketicilere ait.
Bugünlerde domates üreticilerinin şikayetçi olduğu bir domates güvesi var. Bu zararlının adı “tuta absoluta” ve üreticilerin anlattığına göre hızla tedbir alınmazsa zararı milyonlarca lirayı bulacak.
İlk olarak 60'lı yıllarda Arjantin'de görülmüş tuta absoluta ve daha sonra da diğer kıtalara yayılarak etkisini artırmış. Güve, domatesin içine yerleşmek için özellikle taze sürgün dönemini, çiçek ve yeni meyveleri tercih ediyor ama genel olarak bütün dönemlerde etkili olup domatesin çürümesine yol açıyor.
Güveyle mücadele etmenin çok sistemli bir çalışmayla mümkün olabileceğini belirtiyor uzmanlar. Üreticilerin ise ilk tedbir olarak kimyasal ilaca başvuracağını ve bunun zararı daha da artıracağını söylüyorlar.
Zararın minimumda kalması için çeşitli öneriler var tabii. Bu önerilerden biri de İspanya'da tuta absoluta ile mücadelede etkili olan iki böcek türünün Türkiye'de de üretilmesi.
Domatese musallat olan bu tehlikenin en az zararla atlatılması dileğiyle...



Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder