Artizan Ekmek Nedir?

Artizan Ekmek

Aslında artizan ekmeğin farklı açılardan yapılmış pek çok tanımı var. Bu yüzden tam bir tanım yapmak pek mümkün değil ama en azından hangi ekmeklere artizan dendiğine bakmakta fayda var.
Adından da anlaşılacağı üzere artizan ekmek, ekmek yapmayı sanat haline getirmekle ilgili. Yani öyle ekmek fabrikalarında yapılan ekmeğe artizan demek pek mümkün değil. “Özenle yapılmış ekmek” benim aklımdaki artizan ekmek tarifine en uygunu sanırım.
Şimdi bir bakalım artizan ekmekte olması gereken özellikler hangileri...
Bir kere, artizan ekmek usta eller tarafından yapılmalı. Eller tarafından dememizin özel bir sebebi var tabii. Çünkü bir ekmeğe ne kadar makine karışırsa, artizan ekmek tanımından o kadar uzaklaşıyor.
Tabii günümüz koşullarında makine kullanılmadan yapılan ekmek pek olmadığından hiç makine kullanılmadan diyemiyoruz. Ama bir ekmeğe artizan ekmek denebilmesi için üretimin herhangi bir aşamasında usta ellerin dokunmuş olması gerekiyor.
Görüldüğü gibi artizan ekmeği tanımlamak da kolay değil, öyle birkaç satırla özetlemek de. Bu yüzden konuya yarın devam edelim ve iyice anlamaya çalışalım artizan ekmeğin ne olduğunu.

Ancak günümüzde bu işlerin en azından yoğrulma safhası makinelere teslim edilmek durumundadır. Bu yüzden ekmeğin yoğrulma safhasının makinelerce yapılması artizan olmasını engellemez.
Artizan ekmeğin doğal olması da bir başka özelliğidir. Yani un, su, tuz ve maya haricinde herhangi bir katkı maddesi içermemelidir.
Örneğin sütlü, cevizli, zeytinli ya da üzümlü ekmekler diğer şartlar yerine getirildiyse artizan ekmek tanımına girebilir.
Gelelim maya kullanımına... Artizan ekmekte genellikle mayalama işlemini uzun sürede gerçekleştiren ekşimik maya kullanılır. Bu maya hamura uzun sürede nüfuz ettiğinden, ekmeğe hoş bir aroma verir.
Artizan ekmeğin nasıl pişmesi gerektiğiyle ilgili de kısaca bir açıklama yapalım ve artizan ekmek konusunu şimdilik kapatalım.
Bir ekmeğe artizan denebilmesi için onun geleneksel yöntemlerle pişmiş olması gerekiyor. Bu da demek oluyor ki, fabrikalarda binlerce ekmekle birlikte pişen ekmeğe ‘artizan ekmek' denmiyor



Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder