Köfte için
1 kg yağsız, lifleri alınmış kırmızı parça et
2 su bardağı ince köftelik bulgur
2 baş büyük boy soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz kırmızıbiber
1 çay kaşığı tuz
Harcı için;
200 gr. tereyağı
Sosu için;
5 su bardağı yoğurt
6-7 diş dövülmüş sarmısak
HAZIRLANIŞI
Abdigör köftesi için özel olarak seçilerek alınan et, taş veya tokmakla dövülerek kıyma kıvamına getirilir. Derin bir karıştırma kabının içinde ince ince kıyılmış soğan, ince köftelik bulgur, tuz, karabiber ve dövülen et iyice yoğurulur.
Cevizden daha büyük parçalar koparılarak iki elin arasında yuvarlanır, üsten işaret parmağıyla bastırılarak derin bir çukur açılarak köftelerin içleri oyulur.
Sanki içliköfte yapar gibi, yarım yemek kaşığı katı tereyağı bu çukur kısma doldurulur ve açık kısım kapatılarak tekrar yuvarlanır. Bu işlemleri tekrarlarken eller sık sık ıslatılmalıdır.
Hazırlanan köfteler kaynar suyun içine atılarak 20-25 dakika kadar karıştırılmadan haşlanır. Önemli olan köftelerin içine konulan yağın köftenin dışına çıkmaması ve dağılmamasıdır.
Pişirilen köfteler bir el kevgiriyle süzdürülerek alınır. Son olarak üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirilir. İsteğe göre, sadece domates, biber ve soğanla beraber de yenilir.
Yemekçinin notu
Doğubeyazıt mutfağının bu çok ünlü yemeği içliköfteye çok benzer. Sadece harçları değişiktir. Köfte, içine katı yağ konulmadan da sade bir şekilde yuvarlanarak haşlanabilir.
Alıntıdır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder