Graten Nedir?

Patlıcan, kabak dilimlerini ya da balığı fırına dayanıklı bir kaba güzelce yerleştirdiniz.
Üzerine parmesan peyniri ya da beşamel sos yayıp fırına verdiniz. Fırında ısının etkisiyle yemeğin üzeri sert sarı-kahverengi koruyucu bir tabakayla kaplandı. Üzerinin bu kadar sert olmasına karşın esas malzeme her neyse yumuşacık lokum gibi kaldı....
Bu muhteşem uyumu yakalamanızı sağlayan pişirme yöntemi “graten”dir. Bu yöntemi kısaca şöyle açıklayabiliriz: Özellikle fırında pişirilecek yemekler için uygulanıyor ve esas olarak alttaki malzemenin bozulmasını ve ısıyla direkt temas etmesini önlüyor. Üstelik de bunu yaparken yemeğin lezzetine lezzet katıyor.
Bu koruyucu tabaka bazen peynirden, bazen de beşamel sostan oluşuyor.
Graten pişirme yöntemi bazen alttaki malzeme çiğken, bazen de pişmişken uygulanıyor.

Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder