Şimdi 300 yıl öncesine gidelim ve bakalım dondurma yapımı o zamanlar ne kadar yaygınmış...
1600'lü yıllarda İtalya'da dondurma yapımı ve tüketimi çok fazlaymış. Neredeyse her sokakta üç tekerlekli seyyar arabalarıyla dondurmacılar gezermiş. Hatta dini törenlerden sonra bile dondurma yenmesi adetmiş.
18'inci yüzyılda, İtalya'da dondurma yapımıyla ünlü iki kişi dikkat çekiyor; Tortoni ve Pratti. Hatta ilk dondurmalı keklerin mucidi de bu ikili. Kuplar, ev usulü muslar da ilk olarak İtalya'da yapılmış.
100 yıl sonra da artık kuplar ve diğer dondurmalı tatlılar İtalyanlar'ın damağında iyice yer etmiş. Özellikle sosyetenin büyük davetlerinde yemek sonrası ikram edilen en popüler tatlı olmuş dondurmalı tatlılar.
Bizler ise tatlıların sunumuyla değil, tadıyla daha çok ilgilendiğimizden tek kişilik kalıpları ya da ayaklı şık cam bardakları pek benimseyemedik. Oysa yemeği sunum şekli de çekici kılar.
Benim kupların sunumu için hangi kapları tercih ettiğimi sorarsanız, ayaklı, geniş ağızlı cam bardaklara daha çok yakıştığını düşünüyorum bu tatlının.
Alıntıdır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder