Pekmezli Su Muhallebisi Yapılışı

MALZEME LİSTESİ
Muhallebi için;
* 1 litre süt
* 5,5 tepeleme çorba kaşığı buğday nişastası
* 1 paket vanilya
Şurubu için;
* 1 su bardağı pekmez
* 2-3 su bardağı su



YAPILIŞI
Sumuhallebisi, özellikle Güneydoğu illerimizde, Afyonkarahisar ve Kütahya'da yapılır. Haytalya adıyla da anılır. Yaz aylarında soğuk olarak yenir. Haytalyayı yapmak için; süt, buğday nişastası ve vanilyayı orta boy bir tencereye koyun. Kısık ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 1-2 dakika sonra ocaktan alın. Kenar uzunluğu yaklaşık 25 santim olan kare bir cam kabın içini suyla ıslatın. Pişirdiğiniz su muhallebisini kaba boşaltın. Kaşığın tersiyle üzerini düzeltin ve buzdolabında en az 1 gece bekletin. Diğer taraftan, şurubu hazırlamak için; pekmez ve suyu geniş, derin bir kapta karıştırın. Buzdolabında iyice donan muhallebiyi çıkarın. Bıçakla kenar uzunluğu 3 santim olan kareler halinde kesin. Muhallebi dilimlerini spatula yardımıyla kabından alıp pekmezli suyun içine aktarın. Buzdolabında bekletip, ufak cam kaselerde veya kup bardaklarında servise sunun.



Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder