Deli Balı Hakkında

Acı bal, ağılı bal ya da zehirli bal diye bir şey duyduysanız, bu balın bir diğer adının ‘deli bal’ olduğunu da bilirsiniz herhalde.
Yaklaşık 100 gram kadar yendiğinde baş dönmesi, kusma, kızarıklık, halsizlik, ishal, nefes darlığı gibi zehirlenme belirtileri ortaya çıkaran bu balı “delirten” şeyse balı yapan arıların nektar aldığı bitki...
Bu bitki ‘orman gülü’ adıyla anılır ve dünyanın çeşitli yerlerinde pek çok türü vardır. Bitkinin pembe, sarı, mor açabilen çiçeklerinde bulunan bir maddenin insanlarda ve hayvanlarda yukarıdaki belirtilere neden olduğu biliniyor.
Belirtiler, balın hangi miktarda yendiğine ve başka nedenlere bağlı olarak bir saat de sürebiliyor, bir gün de.
Bu bal bazen yiyen canlının ölümüne bile neden olabiliyor.
Orman gülü, sevdiği iklimi ve toprak yapısını ülkemizin Karadeniz Bölgesi’nde bulduğu için çoğunlukla burada yetişiyor ve halk arasında konar, zifin ya da ağu gibi isimlerle anılıyor.
Yukarıdaki bilgilerin kaynağı “Ballı Yazılar” kitabında yer alan birbirinden hoş, birbirinden aydınlatıcı makalelerden biri olan Deli Bal makalesi... Emeği geçen dört bilim insanına teşekkür ederiz.


Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder