Sebzeli Kuzubut Tandır Tarifi

Malzeme listesi
1 adet kuzu but eti (kemikli 6-7 parça) (yaklaşık 1200-1400 gr)
Sos için;
6 diş sarmısak
2 adet orta boy kuru soğan
8-10 adet tane yenibahar
15 santim uzunluğunda taze biberiye (1 yemek kaşığı ince kıyılmış biberiye de kullanılabilir.)
2 adet büyük boy portakalın suyu
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası (Domates salçası da kullanılabilir.)
Türk kahvesi fincanıyla
1 fincan zeytinyağı Türk kahvesi fincanıyla
1 fincan soya sosu
1 çay kaşığı tuz, karabiber
4 adet orta boy domates




HAZIRLANIŞI
Kuzu budu 6-7 adet kemikli büyük parçaya bölünüp geniş ve derin bir kaba alınır. Sos için, portakal suyu derin bir kaba aktarılır. (Taze sıkılmış yoksa hazır portakal suyundan 2 su bardağı kadar kullanılabilir.)
Portakal suyuna incecik yemeklik doğranmış kuru soğanlar eklenir. Üzerine ortadan ikiye bölünmüş sarmısaklar, yenibahar (tane karabiber de kullanılabilir), biber salçası (domates salçası da kullanılabilir), zeytinyağı, soya sosu, tuz ve karabiber eklenip çatal yardımıyla iyice çırpılır.
Hazırlanan sos, kenarda bekleyen et parçalarının üzerine aktarılıp etlerin sosa iyice bulanması sağlanır. Taze biberiye dalı da etlerin üzerine yerleştirilir.
Etlerin bulunduğu kabın ağzı örtülüp buzdolabına konulur, etler bu sosta 3-4 saat ya da bir gece bekletilir ki marine olup iyice lezzetlensin.
Diğer taraftan, domatesler soyulup küp küp doğranır.
Et parçaları sosuyla birlikte düdüklü tencereye yerleştirilir. Üzerine doğranmış domatesler eklenir.
Hiç su eklemeden tencerenin kapağı sıkıca kapatılır ve orta ısılı ateşin üzerine oturtulur. Buhar çıkıncaya kadar pişirilip buhar çıkmaya başlayınca hemen ocağın altı kısılır.
Etler kısık ateşte 25 dakika daha pişirilip ocaktan alınır. Tencere soğumaya bırakılır. Soğuyan tencerenin kapağı çevrilerek açılır. Et tandırda pişmiş gibi yumuşacık olacaktır.
Et parçaları servis tabağına alınıp pilav, püre ya da sebzelerle servise sunulur. Eğer düdüklü tencere değil, normal tencere kullanılacaksa, soslu etin üzerine en az 5 su bardağı su eklenir.
Su kaynayınca ocağın altı kısılıp, kısık ateşte 2-2,5 saat pişirilir.
Dibinin tutmaması için sık sık karıştırılması gerekir.


Alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder