6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 15 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 40 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
Köfte için;
• 150 gr yağsız dana kıyma
• ½ çay kaşığı tuz, karabiber
• 1 yemek kaşığı sıvıyağ
için
• 1 su bardağı kırmızı mercimek
• 1 yemek kaşığı pirinç
• 2 yemek kaşığı ince köftelik bulgur
• 5 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 adet orta boy kuru soğan
• ½ yemek kaşığı domates salçası
• ½ yemek kaşığı biber salçası
• 8-10 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu
• 2 diş sarmısak
• 1 adet limonun suyu
• 2 tatlı kaşığı kuru nane
• 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
• 1 çay kaşığı tuz, karabiber
YAPILIŞI
Önce köfteler için derin bir kapta kıyma, tuz, ve karabiberi iyice yoğurup nohut tanesi büyüklüğünde yuvarlak köfteler yapın. Sonra da geniş bir teflon tavaya sıvıyağı koyup kızdırın. Kızgın tavada köfteleri sallayarak 2-3 dakika kızartıp ocaktan alın.
Çorbayı yapmak için kırmızı mercimek, pirinç ve bulguru aynı kabın içinde yıkayın. Zeytinyağını düdüklü tencereye ya da orta boy çelik bir tencereye koyun. Yıkayıp süzdüğünüz mercimek, bulgur ve pirinci tencereye aktarın. Kuru soğanı incecik doğrayarak üzerine ilave edin. Sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayıp tencereye koyun. Domates ve biber salçasını da ekledikten sonra tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtun.
Malzemeleri tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Üzerine 8-10 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyunu ekleyin. Nane, tuz, karabiber ve pul biberi serpip tekrar karıştırın. Limon suyunu da kattıktan sonra çorbayı pişmeye bırakın. Düdüklü tencerede pişireceksiniz, düdük çaldıktan 15 dakika sonra ocaktan alabilirsiniz.
Normal tencerede pişiriyorsanız, çorba kaynamaya başladıktan 25-30 dakika sonra ocaktan alın. Hemen içine kızarmış köfteleri ekleyip karıştırın.
Sıcak olarak servise sunun. Arzu ederseniz biraz daha limon suyu ya da 2 yemek kaşığı nar ekşisi ilave edebilirsiniz. Bu çorba ekşili ve acılı tadıyla nefistir.
Alıntıdır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder