Zeytinli Akyaka Ekmeği Tarifi
Malzeme listesi
- 500 gr kepekli un (Yalnızca kepek unu ya da kepekli un karışımı kullanabilirsiniz.)
- 400 ml su
- 2 çay kaşığı tuz
- 11 gr toz (instant) kuru maya (Kabartma tozu gibi paketlerde satılır.)
- 1 su bardağı dolusu dilimlenmiş zeytin (File zeytin de denir.)
Hazırlanışı
Büyük marketlerde kepek unu, kepekli un veya kepek karışımı adıyla çeşitli karışımlar satılıyor.
İsterseniz bu ekmeği çavdarlı ya da buğdaylı unla da yapabilirsiniz. Ayrıca bu ekmeği yaparken kullanımı çok pratik olan, hamuru çok hızlı kıvama sokan “instant” kuru maya kullanmanızı tavsiye ederim.
Kepekli un karışımını geniş bir yoğurma kabına koyun. Üzerine tuzu ekleyip karıştırın. Toz mayayı da serpiştirdikten sonra elinizle tekrar karıştırın. Üzerine yaklaşık 400 grama denk gelen 3 su bardağı suyu yavaş yavaş ilave edip yoğurmaya başlayın. En az 2-3 dakika kadar yoğurduğunuz hamur ele yapışan kıvamda olacaktır.
Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek oda sıcaklığında 40 dakika kadar dinlendirin. İyice dinlenen hamur kıvamını bulacak, kabaracak ve artık elinize de pek yapışmayacaktır. Yine de hamura şekil verirken elinizi sık sık suya ya da sıvıyağa batırıp işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
Hamuru ister bir kek kalıbına aktarın, isterseniz yuvarlak küçük parçalar haline getirin.
Dinlenen hamura zeytinleri katın. Kek kalıbı kullanacaksanız, kalıbı sıvıyağla hafifçe yağlayıp hamuru kalıba bastırarak yayın. Hamuru fırına koymadan önce kalıpta 40 dakika daha bekletin.
Fırını 5 dakika önceden ısıtıp 200 derece alt-üst konuma ayarlayın. Ekmeğin kurumaması için fırına, ısıya dayanıklı bir kase içinde sıcak su koymayı da ihmal etmeyin. (Fırının en alt tabanına.)
Ekmeği sıcak fırında 22-25 dakika kadar pişirip çıkarın. Isınan suyun buharıyla iyice yumuşayan ekmeği fırından çıkardıktan sonra ılık ya da soğuk olarak servise sunun.
Alıntıdır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder