Kıbrıs Mutfağı

Kıbrıs mutfağı denince hemen hepimizin aklına ilk gelen şey hellim peyniridir.


Tuzlu, kendine has tadı ve süngersi yapısıyla tanıdığımız bu peynir, bu süngersi yapıdan dolayı kızartmaya çok elverişlidir. Isıtıldığında yayılmaz ya da yapışmaz.
Aslında bir Arap peyniri olan hellim, önce Rumlar sonra da Kıbrıslı Türkler tarafından öğrenilmiş, zamanla Kıbrıs mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olmuştur. Hellim peyniri, Araplar tarafından “hallum”, Rumlar tarafından da “hallumi” olarak adlandırılıyor.

Kıbrıslılar hellimi kahvaltı sofralarından, köfte içine rendelemeye kadar pek çok amaçla kullanır. Ayrıca Kıbrıs’ın en önemli ihraç ürünlerinden biridir hellim peyniri. Türkiye başta olmak üzere pek çok ülke Kıbrıs’ın otlaklarında otlamış olan hayvanların sütüyle yapılan bu peyniri ithal eder. Peki süt hangi işlemlerden geçerek bu eşsiz lezzeti meydana getirir acaba? Bir kere, bu peynirin yapımında keçi, koyun ya da inek sütünün kullanıldığını belirtmekte yarar var.
Yukarıda bahsettiğimiz hayvanlardan birinin sütü ılık hale gelinceye kadar ısıtılıyor. Mayası katılıp karıştırılan süt aynı sıcaklıkta ve üstü örtülü vaziyette bir saat bekletiliyor. Ocağın ısısı yükseltiliyor ve oluşmaya başlayan peynir topaklar haline getiriliyor. Bu topaklar bezler arasına konarak üzerine ağırlıklar yerleştiriliyor ve suyu çıkarılıyor. Sonra da topakların çıkarıldığı kazana tekrar süt ekleniyor ve ısıtılıyor. Üzerinde toplanan lor toplanıp suyu süzülmüş olan peynirler kazana konuyor. İki saat kadar pişen peynir yukarıya çıkıyor ve kepçeyle toplanıp tuzlanarak toprak çömleklere konulacak şekilde kesiliyor. Kendi suyunda bekleyen hellim yemeklere ve kahvaltı sofralarına lezzet katmaya hazır hale geliyor.




Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder