Elmalı Pirog

MALZEMELER(10-12 dilim)
HAMUR İÇİN
• 750 gr. un
• 2 çay kaşığı kuru aktif maya
• 1 çay kaşığı toz şeker yarım su
bardağı ılık su
• Bir tutam tuz
• 1 su bardağı ılık süt
• 2 yumurta
• 50 gram tereyağı
(oda sıcaklığında)

İÇ MALZEMESİ
• 1 kilo dilimlenip limon suyuna yatırılmış elma
• Yarım su bardağı
toz şeker




HAZIRLANIŞI
Maya, şeker ve ılık suyu karıştırın. Ilık bir yere koyun kabarması için 20 dk kadar bekletin. Başka bir kaba elenmiş unu, tuz, süt, yumurta, margarin ve mayalı karışımı dökün. Hamur suluysa un, kuruysa süt ekleyerek 10-15 dakika kadar uzun süre kadar yoğurun. Hamurun iki katı büyüklüğünde bir mutfak bezinin ortasina hamuru koyun. Bohça şeklinde hamuru sıkmadan lastikle bağlayın. Derin bir kabı soğuk suyla doldurun ve içine bohçayı koyun. Bohça hemen dibe çökecektir. Bu arada elmaların kabuklarını soyup dilimlyeyin şeker ve tarçınla karıştırın. Hamur yaklaşık 20 dk sonra suyun üzerine çıktığında sudan çikarın. Hamuru unla biraz yoğurun ve ikiye bölün. Birincisini fırın kabınızın şeklinde oklavayla açarak hazırlayın. Yağ sürdüğünüz fırın kabına düzgünce serin. Ortasına elmaları yayın. İkinci hamurdan küçük bir top koparın, ayırın. Diğer hamur parçasını yine oklavayla açıp elmaların üzerini kapatın. Ayırdığınız hamurdan uzun ince bir şerit yapın. Onu 3’e bölün ve örün. Fırın kabındaki hamurun çevresini bu örgü ile sarın. Hamurun üzerinde bir kaç yerinden biçakla minik delikler açın. Ilık bir yerde üzeri mutfak beziyle kapalı olarak yarım saat bekletin. Üzerine hafif çırpılmış yumurta sarısı sürüp, 180 derecede ısınmış fırında 25-30 dakika, üzeri kızarana kadar pişirin. Soğuduktan sonra dilimleyip servis yapın.




Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder