Suşi

Bin senelik bir geçmiş
Yaklaşık bin senedir Japon mutfağının geleneksel ve en çok tüketilen yemeklerinden olan suşi, özünde balığı bozulmadan korumak çabasından yola çıkıyor. Suşi, çok eskiden çiğ balık, pirinç ve tuz arasında ağır bir taş ile sıkıştırılıp haftalarca bekletilip fermante edildikten sonra tüketiliyordu. 18. yy.’dan sonra şef Yohei’nin sirkeli pirinç kullanarak, fermantasyon işlemini ortadan kaldırması ile şu an yediğimiz suşiler ortaya çıkmaya başladı.


En önemlisi balığın çok taze olması
Ana malzemesi kısa piriç (Japon veya Calrouse pirinci), çiğ balık, yosun (nori) olan şusinin aroma ve lezzet dengesini ise soya sosu, wasabi (yaban turubundan yapılan acı hardal) ve zencefil turşusu (gari) oluşturuyor. Suşi hazırlarken gerekli olan ilk malzeme, pirinç ve pirinç sirkesi. Daha sonra sırasıyla; marketlerde bulabileceğiniz sıkıştırılıp kurutularak paketlenmiş yosun ve neredeyse denizden yeni çıkmış dedirtecek derecede taze olması gereken balık ve deniz ürünleri.


Pirincin hazırlanması
1 kilo pirinç yaklaşık 6 kişi için ideal, her bir kişiye 6-7 tane düşecektir. 1 kilo pirinci 3-4 defa yıkayıp suyunu süzün. Bir litre suyu kaynatıp içine pirinci atın ve demleyerek pişirin. Pirinç ılık iken, bir su bardağı pirinç sirkesi, iki yemek kaşığı şeker ve bir tatlı kaşığı tuz ile pirincin kırılmamasına dikkat ederek harmanlıyın. Suşi tahtasını (Bambu mat) tezgaha koyun ve üzerini strech folyo kaplayın. Bir adet yosun yaprağını boylamasına ikiye bölüp mat yüzeyinin üzerine avucunuzla sıkıştırdığınız pirinci düzgün bir şekilde yayın. Daha sonra yapacağınız suşiye göre seçtiğiniz malzemeleri üzerine yerleştirip, bambu mat yardımı ile saracaksınız ki, en önemli kısımda bu aslında. Biraz pratik yaparak güzel bir rulo yapmayı başarabilirsiniz. Yeterki ilk kez yaptığınızı aklınızda tutun ve bunu sizinde yapabileceğnize emin olun. Yılmayın ve kararlı olun. Varsın bir iki yosun ve pirinç boşa gitsin, üzülmeyin ve denemeye devam edin. Boşa gideceğinizi düşünüp üzüldüğünüz pirinçleri de balkonda martılara verin. Haşlanmış pirince bayılıyorlar.



Suşi çeşitleri
Nigiri: Bir avuç sıkıştırılmış pirincin üzerine koyulan bir parça balık ile hazırlanıyor.
Maki: Yosuna rulo olarak sarılmıs pilav içinde balık veya sebzelerle yapılıyor.
Handroll: Yosunun içine pirinç ve diğer malzemeler konuyor, elde honi şeklinde sarılıyor. Sofrada herkes handrollunu istediği gibi hazırlayabiliyor.



Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder