Çeşit Çeşit İngiliz Ekmeği

Kahrolası Anna ekmeği

Ekmeğin tarihinin neredeyse insanlık tarihi kadar eski olduğunu bu köşede geçen haftalarda yazmıştım.

Ekmek, diğer yemekler gibi keşfedildiği yerden taşındığı, yani yayılmaya başladığı zamandan itibaren çeşitlenmeye de başlamıştır. Çünkü her iklim, her bitki örtüsü ve her kültür kendi ekmeğini yaratmıştır.
Elbette ki temel olarak ekmeğin malzemeleri aynıdır; yani, tuz, un, maya ve su. Ama unun çeşidinden ekmeğin nerede pişeceğine kadar pek çok şey coğrafyadan coğrafyaya farklılık gösterir. Yani, Amerikalıların yediği ekmekle Hintlilerin ekmeği aynı değildir. Gelin şimdi kısaca bir bakalım, nerede, nasıl ekmekler tercih edilip yeniyor.
İngilizlerin geleneksel ekmeği olarak niteleyebileceğimiz “anadama”nın ilginç bir hikayesi var. Anna isimli genç kadın tembeldir ve yemek bekleyen kocasına hiç yemek yapmaz. Balıkçı olan koca her akşam pekmez ve mısır unu yemeye mahkûmdur. Yine bir akşam eve dönen balıkçı aynı mönüyle karşılaşır. Ancak bu kez çok sinirlenir, mısır unu ve pekmeze, maya ekleyerek kendisine bir ekmek yapar. Ekmeği yerken bir taraftan da söylenmektedir: “Kahrolası Anna” (Anna damn her)... ışte ıngilizlerin genellikle tost yaparken kullandıkları hafif tatlı ekmeğin hikayesi böyledir.
Ama bir de baktık ki, ekmek öyle kısaca geçilecek bir konu değil. Yani İngiltere ekmekleri denince edilecek daha çok söz var. Şimdi dilerseniz, İngilizler'in diğer ekmeklerinden de biraz bahsedelim.

Bahsedeceğimiz ilk ekmek, bizim arasına döner koyarak tükettiğimiz pideyle benzeşen pita. ‘Pita' Yunanca'da düz, yassı anlamına geliyor.

Pita yapılırken, çoğunlukla beyaz un kullanılıyor. Ancak zaman zaman değişik tahıllar da kullanıldığı oluyor.

Pitanın pideye benzemesinin tek sebebi şekli değil tabii. İçine et, peynir gibi çeşitli malzemeler konularak tüketilen pita, bu bakımdan da pideyle benzeşiyor.

İngilizler'in bir başka ekmeği de Yorkshire puding. Kabarık hamuruyla profiterolü andıran bu ekmek, pişiriliş şekliyle de başka bir tatlıya benziyor. Çünkü Yorkshire pudingin hamuru maffin kalıplarına dökülerek pişiriliyor.

Çok iyi kabarması gereken bu ekmek, kabartma tozu ya da maya kullanılmadan yapılıyor.

İşin sırrı ise içine kırılan yumurtaların tek tek eklenmesi ve her yumurtadan sonra hamurun iyice çırpılması.



Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder