Reyhanlı Kabak Dolması Tarifi

6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişme süresi 55 dakika

Malzeme listesi
• 1,5 kg dolmalık orta boy yeşil kabak
• 1 çay kaşığı tuz, karabiber
harcı için;
• 300-400 gr az yağlı dana kıyma
• 2 yemek kaşığı pirinç
• 2 yemek kaşığı kalın bulgur
• 3 adet orta boy kuru soğan
• 3 tatlı kaşığı domates salçası
• varsa 2 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
• 2 çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon, yenibahar
• 1 yemek kaşığı kuru nane ve kuru reyhan
• 25-30 gr tereyağı
• 1 demet dereotu
• ½ su bardağı ılık su
Sos için;
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• 5 su bardağı sıcak su
• 2 çay kaşığı tuz
• 25-30 gr tereyağı

Yapılışı
Kabakları ayıklayıp dışını kazıdıktan sonra yıkayarak ortadan ikiye bölün. Dolma oyacağı ya da çay kaşığı yardımıyla içlerini oyun. Tuz ve karabiberi küçük bir kapta harmanlayıp karışımı elinizle kabakların içine ve dışına sürüp bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, dolma harcını hazırlamak için; kıymayı derin bir kaba koyun. Yıkayıp süzdüğünüz pirinç ve bulguru üzerine ekleyip incecik yemeklik doğradığınız kuru soğanları ilave edin.
Domates ve biber salçasını aktarıp tuz, karabiber, kimyon, kuru nane, yenibahar ve kuru reyhanı serpin. Üzerine yumuşamış tereyağını ekleyip yoğurduktan sonra ılık suyu da katıp tekrar yoğurun. ıncecik kıydığınız dereotunu da ilave edip tekrar karıştırın. Dolmanın sosunu hazırlamak için; sıcak su ve salçayı derin bir kapta karıştırın. Tuzu da serpiştirin. Hazırladığınız kıymalı harcı kabakların içine bastırarak doldurun. Dolmaları ağız kısımları yukarıya bakacak şekilde geniş bir tencereye yerleştirin. Tencerenin kenarından hazırladığınız salçalı sosu aktarın. Tereyağını fındık büyüklüğünde parçalara ayırıp dağıtın. Üzerini porselen bir tabakla kapatın.
Orta ısılı ateşte, tencerenin kapağı açık vaziyette kaynayıncaya kadar pişirin. Dolma kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatıp dolmaları kısık ateşte, kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar 35-40 dakika pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.

Not; Aynı dolma harcını patlıcan, domates, asma ya da pazı yaprağı ile de kullanabilirsiniz.



Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder