Sütlaç Yapılışı Hakkında

MALZEMELER
6 su bardağı süt
1 su bardağı pirinç
3 su bardağı su
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım su bardağı soğuk su
2 yemek kaşığı buğday nişastası
1,5 su bardağı tozşeker
Varsa nohut büyüklüğünde 3 adet damla sakızı

HAZIRLANIŞI
Önce sütü kaynatıp ocaktan alın ve bir kenarda bekletin. Ayıklanmış pirinci yıkayıp süzün. Bir tencereye aktarıp üzerine 3 su bardağı suyu aktarıp tuzu da ekleyin. Hafifçe yumuşamaya başlayıncaya kadar, 10 dakika haşlayın.
Üzerine sıcak sütü ilave edip orta ısılı ateşte sık sık karıştırarak pişirmeye devam edin.
Kaynayıp üzeri kaymak tutmaya başlayınca tozşekeri aktarın. Sık sık karıştırmaya devam edin.
Diğer taraftan, yarım su bardağı soğuk su ve nişastayı bir kaseye koyup çatalla iyice ezin. Kaynayan sütten bir kepçe kadar alarak bu karışıma ilave edin ve karışımı ılık hale getirin.
Ilık hale gelen karışımı, sütlacı sürekli karıştırmaya devam ederek tencereye aktarın.
Ocağın altını kısıp sütlacı, kısık ateşte, sık sık karıştırarak 10 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.
Sıcakken kaselere paylaştırıp soğumasını bekleyin. Servise sunarken üzerine tarçın serpiştirip yanına dondurma koyabilirsiniz.
NOT: Şehirlerde sütlaç pastorize sütle yapıldığı için, kaynadıkça koyulaşmıyor. Bu yüzden nişasta katarak kıvam vermeye çalışıyoruz.


Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder