Meyaneli Köfte Yapılışı

MALZEMELER
250-300 gr yağsız dana kıyma
1 dilim tost ekmeği
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz, karabiber
6 tepeleme çay kaşığı un
Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı

Sosu için;
3 diş sarımsak
Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sirke (Üzüm ya da elma sirkesi kullanabilirsiniz.)
1 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 çay kaşığı kuru fesleğen, nane



HAZIRLANIŞI
Köfteyi hazırlamak için kıymayı derin bir kaba koyun. Üzerine kabuk kısmıyla birlikte ufaladığınız tost ekmeği dilimini ekleyin. Yumurtayı da kırdıktan sonra tuz ve karabiberi serpip malzemeleri iyice yoğurun.
Hazırladığınız köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayın.
Bu misket köfteleri un serpiştirilmiş tepside biriktirin. Tepsiyi sallayarak köftelerin una iyice bulanmasını sağlayın.
Diğer taraftan, sıvıyağı geniş bir tava ya da tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın. Unladığınız köfteleri kızgın yağda, tavayı sallayarak 3-4 dakika kadar kızartın. Kızarmış köfteleri bir el kevgiri yardımıyla tavadan alıp bir tabağa koyun.
Dövülmüş sarımsak ve sirkeyi köfteleri kızarttığınız sıvıyağa aktarın. Sıcak suda ezdiğiniz salçayı da üzerine ilave edip sos kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca tuz, karabiber, kuru fesleğen ve naneyi serpip 1-2 dakika daha pişirin. Sos koyu ayran kıvamına gelince kızarmış köfteleri bu sosa aktarın.
Ocağın altını kısıp köfteleri bu sosta 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
Servis tabağına aldığınız köftelerin üzerini isterseniz kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun.


Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder