Fındıklı Gül Tatlısı Yapılışı

Hamuru için;
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı sirke (üzüm sirkesi)
3 yemek kaşığı su
6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 su bardağı un

Şerbeti için;
3 su bardağı tozşeker
5 su bardağı su
Yarım limonun suyu

Kızartmak için;
1,5 su bardağı sıvıyağ

Üzeri için
2 su bardağı dövülmüş ceviz içi veya fındık



HAZIRLANIŞI
Şerbeti hazırlamak için, su ve tozşekeri tencereye aktarıp karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 2 dakika sonra limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Soğumaya bırakın.
Hamur için unu yoğurma kabına aktarıp üzerine sirke, su, yumurta, tuz ve zeytinyağını ilave edin, iyice yoğurun. (Hamur ele yapışmamalı ve kulak memesi kıvamında olmalı.)
Hamurun üzerini bir mutfak beziyle örterek yarım saat kadar dinlendirin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. (Yaklaşık 18-19 parça olacak.)
Mutfak tezgahını hafifçe unlayın. Bir parça hamuru merdaneyle fincan tabağı büyüklüğünde açın. Sonra bu yuvarlak hamurun üzerini eşit aralıklarla bıçakla üç yerinden kesin. Ama kenarları ayrılmasın.
Sonra yuvarlak hamuru D şeklinde kapatıp iki ucunu birleştirin. Hamurun uzun tarafını tekrar öbür tarafına katlayıp, hamuru tezgahtan kaldırın ve dikleştirin. Adeta gül şekli olacaktır.
Eğer zorlanırsanız, hamuru yarım santim kalınlığında açıp, bardak ağzıyla ya da kurabiye kalıplarıyla kesip şekiller çıkarın.
Diğer taraftan tavada yağı iyice kızdırın. Sonra ateşi biraz kısın ve hamurları yağa bırakın. Bir el kevgiriyle çevirerek altın rengi oluncaya kadar kızartın.
El süzgeciyle kızaran hamurları süzdürerek yağdan çıkarıp hemen soğuk şurubun içine atın. Şurupta bir dakika kadar çevirerek bekletip, süzdürerek servis tabağına alın.
Üzerlerine kalan şurubu gezdirip, üzerine ceviz ya da fındığı serpiştirin ve servise sunun.


Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder