Palamut Hakkında

Nereden Nereye?
Yakın akrabaları orkinoslar kadar uzaklara gitmeyen Karadeniz ve Marmara arası göç yolunu takip eden pulsuz, siyah etli balıklardır.

Mevsimi: Eylül başından şubat ayına kadar.
Boylarına göre isimleri:
• 20-30 cm arası-Çingene palamutu
• 30-40 cm arası-Palamut
• 40-45 cm arası-Kestane palamutu
• 60-65 cm arası-Torik
• 61-65 cm arası-Sivri
• 65-70 cm arası-Zindandelen
• 70 cm’den büyük-Peçuta

En lezzetli hali: En çok takoz (dilimli) olarak yağlanıp tava veya ızgarası yapılır. Fakat palamut, saray dolması dahil pilaki, fırın, yahni, pilav, çorba ve birçok meze yapımına elverişli bir ete sahiptir. Hatta çiğ bile yenebilir. Toriğin lakerdası müthiştir. Palamut, adaçayı, maydanoz gibi taze baharatlı otların en çok yakıştığı balıklardan biridir. Bence en çok defne yaprağı, taze kekik, domates, zeytinyağı ve siyah zeytinle harmanlanyıp fırının ızgara bölümünde pişirince nefis oluyor!


Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder