Sosis Hakkında

Sürekli yemek yapmak zorunda olan anneler, hele ki her gün değişik bir mönü bekleyen eş ve çocuklarla çevrelenmişken oldukça sıkıntılı anlar yaşarlar.
Mutfakta böyle zamanlarda imdada yetişen bazı yiyecekler vardır. Bence sosis bunların başında yer alır. Kızartabilir, haşlayabilir, makarnaya veya pizzaya koyabilirsiniz. Benim favorim ise sosis sotedir. Hem büyükler sever, hem de çocuklar.
Biliyor musunuz, bizim için neredeyse çabuk yemek haline gelmiş olan “sosis”le ilgili ilk yazılı kayıt, M.Ö. 500 yıllarında Antik Yunan'da sahnelenen bir oyunun adı olarak var.
Sosis adı da Latin kökenli ve tuzlu anlamında olan “salsus” kelimesinden geliyor. Çünkü eskiden mevsimlerin yiyecekler üstündeki bozulma etkisini azaltmak için buzdolapları kullanılmıyormuş. Bu yüzden etler tuzlandıktan sonra hayvan bağırsaklarına doldurulup öyle saklanırmış. Böylece hem daha lezzetli hem de uzun ömürlü olurmuş.
Kuzey ülkelerinde yüksek sıcaklık sorunu olmadığı için tütsüleme işlemi daha yaygınken, iklimine göre kuru ya da taze sosis üretiliyormuş.


Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder