Zeytinyağlı Yaprak Dolması Tarifi

Malzeme listesi - 300-400 gr asma yaprağı - 1 su bardağı zeytinyağı - 5 adet orta boy kuru soğan - 3 orta boy domates (1 yemek kaşığı domates salçası da kullanabilirsiniz.) - 2 su bardağı pirinç - 5 adet kesmeşeker - 2 çay kaşığı yenibahar - 1 çay kaşığı karabiber (varsa beyaz toz biber) - 1 tatlı kaşığı tuz - 2 tatlı kaşığı dolusu limontuzu (1 çay bardağı limon suyu da kullanabilirsiniz.) - Yarım demet taze nane - Yarım demet maydanoz - 1 demet dereotu - 2 su bardağı sıcak su Hazırlanışı Pirinci yarım saat kadar sıcak suda bekletin. Bol suyla birkaç kez yıkayıp süzün. Soğanları incecik doğrayın. Zeytinyağının yarısını orta boy bir tencerede hafifçe ısıtın. Soğanları ekleyip orta ısılı ateşte 7-8 dakika kadar kavurun. Pirinci ilave edin ve 7-8 dakika daha kavurun. Tuz, kesmeşeker, yenibahar, karabiber ve limontuzunu katıp sıcak suyu da ilave edin ve karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp kaynayınca kadar pişirdikten sonra ocağın altını kısın. Suyunu çeken harcı ocaktan alıp bir tepsiye boşaltarak soğumasını bekleyin. İncecik kıydığınız taze nane, maydanoz ve dereotunu soğumuş harca ekleyip iyice karıştırın. Salamura asma yapraklarını kaynayan suda sertliğine göre 15-20 dakika haşlayıp süzün. Saplarını koparıp geniş bir tencerenin dibine dizin. Varsa yırtık yaprakları da tencerenin dibine dizin. Diğer yaprakların mat kısmına iç harcından birer tatlı kaşığı kadar koyup kenarlarını içe katlayarak rulo şeklinde sarın. Dolmaları tencereye üst üste ve yan yana dizin. En üste kalan zeytinyağını gezdirin. Sarmaların üzerini geniş bir porselen ya da cam tabakla kapatın. 5 su bardağı sıcak su ilave edip tencerenin kapağını da kapatın. Orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca altını kısıp kısık ateşte pişirmeye devam edin. Soğuyunca tencereden alıp limon dilimleriyle süsleyerek servise sunun. Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder