Taze Kekikli Domatesli Makarna

MALZEMELER(2 kişilik)
• Yarım paket kelebek makarna
• 6 orta boy domates
• Taze kekik
• 1 kahve fincanı zeytinyağ
• 6-7 diş sarımsak
• Tuz ve karabiber


HAZIRLANIŞI
Domatesleri yıkayıp dörde bölün. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serip domatesleri tuzlayın kabukları üstte kalacak şekilde yerleştirin. Üzerine zeytinyağını ekleyip aralara kabuklarıyla sarımsak tanelerini serpin. 200 derecede
20 dk. pişirin. Bu arada makarnayı biraz tuz atılmış kaynar suda orta kıvamda haşlayın. Suyunu süzün ve yeterin kadar zeytinyağ ile harmanlayın. Domates ve sarımsakların kabuklarını fırından çıkarınca soyun. (Bu işlem, fırından çıkan malzemede çok kolay olacaktır.) Her bir domatesi ikiye kesip sarımsaklarla birlikte biraz da taze kekik ekleyip makarnaya ekeyin. Karabiber serpip sıcak olarak servis yapın.



Alıntıdır.

Taze Baklalı Ezme

MALZEMELER
• 1 küçük kuru soğan
• 2 su bardağı bakla
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1 tatlı kaşığı toz şeker
• Yarım çay bardağı zeytinyağı
• Yarım demet dereotu



HAZIRLANIŞI
Baklaları haşlayıp kabuklarını soyun ve şekerle tuzunu karıştırıp bir ezici veya çatalla ezin. Bu aşamada blender kullanmayın. Dereotunu yıkayıp incecik kıyın. Kuru soğanı incecik küpler halinde doğrayın. Zeytinyağı, kuru soğan, dereotu ve ezilmiş taze baklayı bir kapta harmanlayın. Bir servis tabağına aktarıp üzerine sızma zeytinyağı ekleyin ve servis yapın.

Not: Arzu ederseniz birkaç damla ekşilik vermesi için limon suyu kullanabilirsiniz.



Alıntıdır.

Tantuni

MALZEMELER
* Yarım kg az yağlı koyun eti (Minik kuşbaşı formunda hazırlanacak.)
* 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
* Tuz, karabiber

Kavurmak için;
* 5 yemek kaşığı sıvıyağ

Sıkma hamuru için;
* 4 su bardağı un
* Yarım somon ekmek (Kabukları çıkarılmış.) (Mersin’in açık ekmeği olan lavaştan 7-8 adet de kullanabilirsiniz.)
* Ekmeği ıslatmak için yeterince su
* Yarım çay kaşığı tuz

Salata için;
* 5 adet orta boy domates
* 2 adet orta boy soğan
* 1 demet maydanoz
* 2 tatlı kaşığı sumak
* 1 çay kaşığı tuz, kimyon




YAPILIŞI
Sinir ve yağları alınmış eti, kuşbaşı et formundan daha ufak, tavla zarı formunda doğrayın ve sıvıyağı ekleyip yüksek ısılı ateşte, sacda (teflon tava da kullanabilirsiniz) kavurun.
Üzerine 1 çay fincanı su ekleyip suyunu çekinceye kadar pişirin ve ocaktan alın. Üstüne, tuz, karabiber ve kırmızıbiberi ilave edip karıştırın. Böylece tantuni hazırlanmış olur.
Sıkma hamurunu hazırlamak için, ekmeği ıslatın ve suyunu birazcık sıkın. Tuz ve unu ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun. 1-2 saat bekletip eşit büyüklükte parçalara ayırın.
Yumakları 20-25 santim çapında yufkalar elde edecek şekilde açıp sacda önlü-arkalı pişirin. Hazır olarak bekleyen tantuniyi salatayla birlikte sıkmaların ortasına yerleştirip dürüm yapın.
Salatayı hazırlamak için; maydanozu incecik kıyın. Domatesi soyup küp küp doğrayın. Soğanı piyazlık doğrayın. Sumak, tuz ve kimyonu serpiştirip karıştırın. Bu salatayı etin kenarına koyup dürüm yapın. Yanında şalgam suyu ya da ayran da ikram edebilirsiniz.

Yemekçinin Notu:
1. Tantuninin dürüm şeklinde sarıldığı lavaş ekmeğine Mersin’de “açık ekmek” denilir. Tıpkı lavaş formunda, ancak daha da ince hazırlanır.
2. Eğer acıyı seviyorsanız, tantuniyi biber turşusu ve limon dilimleriyle servis edebilirsiniz.


Alıntıdır.

Kuşkonmaz

Çiçekçilerin can simididir o. Buket hazırlanırken, çiçeklerin arasındaki boşlukları kapatmak amacıyla kullanılır ve gerçekten de o olmasa buket zayıf görünür.

Evet bazı çiçekçilerin çok kullandığı bir süs bitkisidir kuşkonmaz. Ancak, pek çok çeşidi olduğu için onu yalnızca süs bitkisi olarak tanımlamak doğru değildir.
Tohumuna bağlı olarak yenebilir çeşitleri de vardır. A, B, C vitaminleri bakımından çok zengin olan bitki protein ve şeker de içerir. Keşfedildiği ilk tarihten beri idrar söktürücü özelliği bilinen kuşkonmazın iyi bir afrodizyak olduğuna inanılır.
Çok eski çağlardan beri bilinen kuşkonmazı ilk yetiştirenlerin Mısırlılar olduğu söylenir. Romalılar ve Yunanlılar da bu bitkiyi yaygın olarak kullanmışlardır. Günümüzde ise en çok yetiştirildiği ülkeler İtalya, Fransa, Çin ve Amerika’dır.
Sizin de tahmin edeceğiniz üzere Türkiye’de ekimi pek yaygın değildir. Marmara ve Ege bölgelerinin çeşitli yörelerinde tarımı yapılır ama bu tarıma “yaygın” demek pek mümkün değildir.
Enteresan tadı ve aromasıyla salatalara katılabilir ya da çorbası yapılabilir. Ancak çiğ olarak tüketmek için ideal olduğu söylenemez. Bunun için, özellikle salatalarda kullanmak için haşlanması önerilir.
Belki de ülkemizde yaygın olarak tüketilmemesinin nedeni pahalı olmasıdır ama yine de bu yararlı bitkinin arada sırada da olsa mutfaklarımıza girmesi gerekir.



Alıntıdır.

Kruvasan Taze Taze Yenir





Fransız lezzetlerinin belki de en önemlilerinden biri kruvasan. Çikolatalı, yemişli, parmesanlı gibi birçok çeşidi bulunan bu çıtır çıtır lezzeti, gevrekliğini çabuk kaybettiği için taze tüketmek şart
Un ve su buluştuğunda ortaya öyle müthiş hamur işleri çıkıyor ki... Her eklediğiniz malzeme ve hatta o malzemenin oranı bambaşka bir tadı doğuruyor. İşte bu lezzet farkları sizi dünyanın bir ucundan diğer ucuna sürükleyebilir. Örneğin, sadece scone yemek için İngiltere’ye giden bir uçakta olmak isterdim. Düşünüyorum da sanırım beni peşinden bu kadar rahat sürükleyebilen lezzetlerin başında hamur işleri geliyor. Bu tatları her canım istediğinde hazırlamak fikri ise uçakta olma fikrinden daha cazip bu aralar... Bu nedenle ben de tam dört hafta sonunu Fransa’nın kruvasan’ı, ABD’nin bagel’ı, İngiltere’nin scone’u ve Almanya’nın brazel’ine ayırmaya karar verdim. Eğer siz de benim gibi gerçek bir hamur işi tutkunuysanız bu dört haftayı kaçırmayın.


ADINI HİLAL ŞEKLİNDEN ALIYOR
Bu hafta ilk kruvasan’la başlıyorum. Fransız bir aşçıdan aldığım tarifi denemek üzere mutfağın yolunu tutuyorum. Bakalım ustalarından bin bir güçlüklerle aldığım bu tarifler, ünü nam salmış sokak lezzetlerinin tadını yakalayabilecek mi?
Kruvasan her ne kadar Fransa’nın en önemli lezzetlerinden biri olsa da aslında Viyana mutfağından Avrupa’ya hatta tüm dünyaya yayılmış. Bu leziz hamur işi adını hilal şeklinden alıyor. Bir rivayete göre Osmanlı kuşatmasının ardından Viyana Kralı III. Sobieski, fırıncılara bu anı ölümsüzleştirecek bir şeyler yapmalarını söyler ve Osmanlı bayrağındaki hilalden esinlenilerek bu çörek hazırlanır.


SADESİ REÇELLE YENİR
Kruvasan çikolatalı, yemişli olarak birçok çeşidinin yanında parmesanlı, biberiyeli gibi tuzlu olanlarıyla da karşınıza çıkabilir. Havayla temasından bir süre sonra lezzetini ve gevrekliğini kaybettiğin-den bekletilmeden yenmelidir. Sade kruvasanları kaymak ve reçellerle ya da içine peynir veya füme et koyarak sandviç gibi tüketebilirsiniz. Bizim pastanelerde yapılanları her ne kadar düz şekilde olsa da gerçek kruvasanların şekilleri yarım aydır. Siz de ister düz, ister lokmalık olarak hazırlayabilirsiniz.




Adım adım hazırlanışı
1. Bir su bardağı süt, üç su bardağı un (hamuru açarken en az bir su bardağı kullanılıyor), iki tatlı kaşığı kuru maya, bir tatlı kaşığı şeker ve biraz tuzu iyice yoğuruyorum. İçine biraz da haşhaş tohumu ve kekik koyuyorum. Yaklaşık bir saat ılık bir yerde dinlendiriyorum.
2.Hamuru tezgaha alıp içine üç turda toplam 250 gram tereyağı ekleyeceğim. Tereyağını üçe bölüp merdaneyle eze eze yumuşatıp hamurun içine ekliyorum. Hamuru zarf gibi kapatıp, oklavayla dört, beş kez katlayıp tekrar tekrar açıyorum. Tıpkı milföy gibi... Ardından yine katlayıp 15 dakika dinlendiriyor ve bu işlemi tam üç kez tekrarlıyorum. En son daha rahat açabilmek için buzdolabında bir saat bekletiyorum.
3.Buzdolabında bekleyen tereyağlı hamur merdaneyle rahatlıkla açılıyor. Yarım santim yüksekliğinde olabildiğince uzun bir hamur açıyorum. Bunları üçgen olarak kesip uzun kenarından başlayarak kısa kenarına doğru rulo yapıyorum (yarım ay gibi).
4.Kruvasanları fırın tepsisine dizip bir saat ılık bir yerde mayalandırıyor, sonra 15 dakika buzdolabında bekletiyorum.
5.Üzerine sütle çırpılmış yumurta sarısı sürüp 230 derecede sıcak fırına veriyorum ve üzeri kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişiriyorum.


Alıntıdır.

Kahveli Pasta

MALZEMELER(6-8 kişilik)
• 2 kutu kakaolu bisküvi
• 100 gr eritilmiş tereyağı
KREMASI İÇİN
• 100 gr tereyağı
• 1 litre süt
• 4 yemek kaşığı un
• 1 bardak toz şeker
• Yarım kilo süzme tuzsuz yoğurt
• Yarım kilo tuzsuz lor (ricotta)
• 1 yemek kaşığı kahve
ÜZERİ İÇİN
• Kırılmış ceviz içi
• 2 yemek kaşığı kakao
• Yarım yemek kaşığı türk kahvesi



MALZEMELER
Tereyağı, un, süt ve şeker ile katı kıvamlı bir muhallebi hazırlayın. Ocaktan alıp karıştırarak soğutun. İçine peyniri ve yoğurdu ilave edip pürüzsüz bir karışım elde edin, kahvesini yedirin. Bu arada bisküvileri blenderdan geçirip tereyağı ile karıştırın orta boy bir borcama taban olarak bastırarak yayın. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 15 dakika pişirip dışarıda soğumaya bırakın. Kremayı üzerine düzgünce yayın. Üzerine ceviz, kakao ve türk kahvesini karıştırıp serpin ve folyo kapatıp buzdolabında 3-4 saat bekletin, soğuk olarak servis yapın.


Alıntıdır.

Fındıklı Limonlu Muffin

MALZEMELER
• 3 yumurta
• 1 su bardağı pudra şekeri
• 1 çay bardağı sıvıyağ
• 1/2 su bardağı süt
• 1 limon suyu
• 2 su bardağı un
• 1 paket kabartma tozu
• 1 imon kabuğu rendesi
• Yarım bardak kabuksuz fındık
• 1 paket vanilya



MALZEMELER
Yumurtaları mikserle iyice çırpın, içine şekeri ilave edin. Sırasıyla yağ, süt, limon suyunu katın. Tahta bir kaşıkla yavaş hareketlerle limon kabuğu, un, kabartma tozu ve fındıkları ilave edin. Yağlanmış muffin kaplarına boşaltıp, 180 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirin.




Alıntıdır.

Frambuazlı Yoğurt Tarifi

MALZEMELER
• 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
• 4 yemek kaşığı kaymaksız yoğurt
• 2 yemek kaşığı pudra şekeri
• 1 su bardağı dondurulmuş ya da taze frambuaz
• 2 yemek kaşığı pudra şekeri


HAZIRLANIŞI
Yoğurtları ve 2 kaşık pudra şekerini bir kaba alıp hızla çırparak birbirine karıştırıp pürüzsüz yapın ve derin dondurucuda 1 saat kadar bekletin. Frambuazları pudra şekeri ile blenderdan geçirin. Tel süzgeçten geçirerek başka bir kaba alın. Derin dondurucudaki yoğurdu çıkarıp blenderdan geçirin ve iki uygun kaseye paylaştırın. Meyve püresinide üzerinde gezdirip servis yapın.



Alıntıdır.

Kakaolu Milkshake

MALZEMELER
• 4 top sade dondurma
• 1 bardak süt
• 1 tatlı kaşığı kakao
ÜZERİ İÇİN
• Hazır sprey krem şanti
• Rendelenmiş bitter çikolata


HAZIRLANIŞI
Dondurma, süt ve kakaoyu blenderın en hızlı devirinde çırpın. Bardaklara boşaltıp üzerine bir miktar krem şanti sıkın ve bitter çikolatayı rendenin en küçük gözlerinde rendeleyip bekletmeden servis yapın.




Alıntıdır.

Karalahana Ezmesi

MALZEMELER
* 2 demet karalahana
* 2 adet orta boy kuru soğan
* 200 gr az yağlı dana kıyma
* 2 yemek kaşığı sıvıyağ
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 6 su bardağı sıcak su
* 1 su bardağı mısır unu
Üzeri için;
* 25-30 gr tereyağı
* 1-2 çay kaşığı toz kırmızı biber

YAPILIŞI
Karalahanayı ayıklayıp incecik doğrayın ve kaynayan suda yumuşayıncaya kadar, en az 20-25 dakika haşlayıp süzün. Sıvıyağ, kıyma ve incecik doğradığınız kuru soğanı bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun.
Sürekli karıştırarak 5 dakika kadar kavurun. Haşlanmış lahana, tuz ve karabiberi ekleyin. Suyu da ilave edip sık sık karıştırarak kaynatın.
Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve yaklaşık 15 dakika sonra mısır ununu azar azar ilave edin. Sık sık karıştırarak 10 dakika daha pişirin ve muhallebi kıvamındaki yemeği ocaktan alın.
İsterseniz yemeği robotta ya da blender’da çekerek püre kıvamına getirebilirsiniz. Üzerine biberli kızgın yağ gezdirip servise sunun.




Alıntıdır.

İtalyanlar'ın Kıymetlisi Balsamik Sirke

Hani bazı malzemeler vardır; bomba gibi düşüverirler mutfağınıza. Daha önce adını bile duymadığınız halde, bir kere kullandıktan sonra bir daha vazgeçemezsiniz onlardan.

İşte bence Türk mutfağında son zamanlarda bomba etkisi yapan en önemli malzemelerden biridir, balsamik sirke. Tatlı-ekşi tadı ve enteresan aromasıyla benim mutfağımın da vazgeçilmez soslarından biri haline geldi.
Balsamik, aslında İtalya kökenli ve üstelik İtalya'nın Modena ve Reggio Emilia bölgelerinde yapılanı en makbulü. Ama buradan sadece bu bölgelerde yapıldığı anlamı da çıkmamalı kuşkusuz. İtalya'nın pek çok bölgesinde balsamik sirke yapılıyor ve piyasaya sunuluyor ama özellikle İtalyanlar balsamik sirke konusunda fazlasıyla titiz olduklarından, şişelerin üzerinde üretildiği bölgenin etiketi olmasına çok dikkat ediyorlar.
Yazdıklarıma bakıp “aman canım ne olacak, altı üstü sirke sonuçta” diyenler vardır aranızda. Ama işin aslı pek de öyle değil. Balsamik sirke yapımı oldukça zahmetli bir iş ve yapım aşamasındaki her ayrıntı çok önemli. Hatta yarınki yazımdan küçük bir ipucu verip size balsamik sirke yapımının yıllar aldığını söyleyebilirim.


İtalyanlar’ın kıymetlisi neden kıymetli


Dün bu köşeyi İtalyanlar’ın en önemli soslarından biri olan balsamik sirkeye ayırmış ve bugünkü yazımızın ipuçlarını da o yazıda vermiştik.

En makbul balsamik sirke, İtalya’nın Modena ve Reggio Emilia bölgelerinde yapılmış olanı. Hatta bu konuda bir sınıflama yapmaya da yetkisi var bu bölgelerin ve İtalyanlar en çok bu bölgelerde yapılan balsamik sirkeyi tercih ediyorlar.
Peki ama balsamik sirkeyi bu kadar titiz değerlendirmelerinin sebebi ne acaba? Yani, İtalyanlar neden “sirke sirkedir işte” deyip geçmiyorlar.
Sebep aslında balsamiğin yapımında gizli. Üzüm suyu sıkılıp bakır kaplarda ağzı açık vaziyette kaynatılıyor önce. Kaynatma işlemi, üzüm suyu kabın yarısına gelinceye kadar sürdürülüyor ve daha sonra, elde edilen şıra, fermante işlemine tabi tutuluyor. Fermante olan üzüm suyu farklı boyutlarda ve farklı ağaçlardan yapılmış olan ahşap fıçılara koyuluyor.
Balsamik sirke yapımı bu aşamaya kadar pek de zahmetli görünmüyor değil mi? Bir de bundan sonrasını dinleyin.
Ağaç fıçılarda bekleyen şıra, zamanla fıçının yapıldığı ağacın kokusunu ve aromasını içine çekiyor ve günler geçtikçe azalıyor. Azalan şıralar başka başka ağaçlardan yapılan fıçılarda beklemekte olan şırayla tamamlanıyor. Büyük fıçılardaki şıralar küçük fıçılardaki açığı kapamak için kullanılıyor ve sonuçta sirke oluşuyor.
Ama bu sirke bildiğimiz sirkelere pek benzemiyor, çünkü ağaç fıçılarda yıllarca beklemiş oluyor. Evet yanlış duymadınız, ‘yıllarca’ dedim. Balsamik sirkeyi balsamik sirke yapan da bu bekleme işlemi aslında.
Yıllarca ahşapla içli dışlı olan sirkenin hem tadı hem de aroması dillere destan bir hâl alıyor. Tabii ki tıpkı şarap gibi sirke de bekleme süresine bağlı olarak fiyatlanıyor. Fiyatlarsa bizim marketlerden aldığımız balsamiklere hiç benzemiyor. Şişesi 500 TL’ye gelen balsamik bile var.



Alıntıdır.

Hamsi Buğulama

6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 20 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ: 30 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
* 1 kg hamsi (Kılçıkları çıkarılmış, temizlenmiş.)
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 5 adet yeşil sivri biber
* 3-4 adet orta boy kuru soğan
* 1 demet maydanoz
* 2 çay kaşığı tuz, karabiber
* 2 adet limonun suyu
* ½ su bardağı sıcak su

YAPILIŞI
Hamsilerin kılçıklarını ister balıkçınızda ayıklatın, isterseniz kendiniz ayıklayın. Ayıklanmış hamsileri bol suyla yıkadıktan sonra iyice süzülmesi için bir kenarda bekletin.
Diğer taraftan, soğanları soyup yarım santimden de daha ince olacak şekilde ve yarım halkalar halinde dilimleyin. Yeşil biberleri ayıklayıp çok incecik dilimleyin.
Zeytinyağının yarısını geniş ve yayvan bir tencereye aktarıp doğradığınız soğanları tencerenin altına sıra sıra yerleştirin. Üzerine doğranmış yeşil biberleri düzgünce sıralayıp incecik kıyılmış maydanozları yerleştirdikten sonra tuz ve karabiberi serpiştirin.
Son olarak, iyice süzdüğünüz hamsileri yan yana ya da karışık olarak en üste yerleştirin. Limon suyu, yarım su bardağı sıcak su ve kalan zeytinyağını hamsilerin üzerine gezdirip tencerenin kapağını kapatın.
Kısık ateşte 35-40 dakika, hamsiler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp sıcak sıcak servise sunun.


Alıntıdır.

Pratik Börek

MALZEMELER
• 12 hazır kare milföy hamuru
• 150 gram dana kıyma
• 2 kahve fincanı haşlanmış bezelye
• Yeteri kadar tuz
• Karabiber
• 1 yumurta sarısı



HAZIRLANIŞI
Kıymayı sıvıyağ ile kavurun. Tuzunu ve karabiberi serpin ve bezelyeyi ekleyin. Ocaktan alıp iyice karıştırın.Milföy hamurunu tezgaha birleştirin ve bir oklava ile açın. Tam ortasına kıymalı harcı şerit halinde yerleştirin. Bir tarafından katlayarak rulo yapın. İki parmak kalınlığında dilimlere ayırın ve yan yatırarak yağlı kağıt döşenmiştepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika kadar kızarana kadar pişirin.


Alıntıdır.

Kırmızı Sorbet

MALZEMELER
• 2.5 su bardağı çilek
• Yarım su bardağı dondurulmuş vişne
• 1 yemek kaşığı limon suyu
• 1 kahve fincanı şeker
• 2 fincan su



HAZIRLANIŞI
İşte size çilek bitmeden yapabileceğiniz harika bir tarif... Şeker ve suyu bir tencereye alıp ısıtın şeker ereyince suyu soğutun.
Çilek ve vişneyi blenderda püre haline getirin. Meyve püresi, şekerli su ve limon suyunu ekleyip tekrar karıştırın ve çelik bir kapta derin dondurucuya alın. 20 dakika aralıklarla 3-4 kez karıştırın. Derin kaselere veya küçük bardaklara yeteri kadar doldurup üzerine arzu ederseniz taze meyveler ve taze nane yapraklarıyla servis yapın.

Alıntıdır.

Kayısı Püreli Kek

MALZEMELER
• 3 yumurta
• 1 su bardağı toz şeker
• Yarım çay bardağı sıvı yağ
• 1 su bardağı yoğurt
• 3 su barday beyaz un
• Yarım paket kabarkma tozu
• Yarım paket vanilya tozu
• Yarım bardak kırılmış fındık

Kayısı için
• 1 su bardağı kayısı
• 1 çay bardağı pudra şekeri



HAZIRLANIŞI
Kayısı yıkayıp şekerle birlikte ocakta pişirin ve blender’dan geçirip püre haline getirin. Başka bir kaba sırasıyla yumurta, toz şeker, sıvıyağ, yoğurdu ekleyerek çırpın. Diğer bir kapta kabartma tozu ve vanilyayı ilave ettiğiniz unu harmanlayın ve başka bir kaba yavaşça ekleyerek el çırpıcısı ile veya tahta kaşıkla yavaşça karıştırın. İçine fındık ve kayısı püresini ilave edip önceden ısıtılmış 180 derece fırında 1 saat kontrollü olarak pişirin. Soğuyunca dondurma eşliğinde servis yapın.




Alıntıdır.

Karamelize Soğanlı Pide

MALZEMELER
• 2 su bardağı un
• 1 çay karığı kuru maya
• yarım su bardağı su
• Bir tutam tuz
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• 4 kuru soğan
• 1 çay kaşığı sarımsak tozu (arzu ederseniz)
• 1 tatlı kaşığı tuz
• Ayrıca 1 kahve fincanı kadar sıvıyağ
• Bir tutam kurutulmuş biberiye


HAZIRLANIŞI
Un, zeytinyağı, su, tuz ve kuru mayayı bir kapta iyice yoğurun. Üzerini kapatıp ılık bir yerde 1 saat mayalandırın. Bu arada kuru soğanları piyazlık doğrayıp sıvıyağda kavurun.
Kavurma işlemi soğanlar iyice karamelize olana kadar devam etmeli. Tuzunu ve sarımsak tozunu ekleyip ocaktan alın. Kabaran hamuru inceltip (elinizle veya oklavayla) yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yayın. Üzerine kavrulmuş soğanları ekleyip düzgünce hamura yayın. Üzerine biberiye serpip 200 derecede ısınmış fırında yarım saat pişirip dilimleyerek servis yapın.


Alıntıdır.

Yeşil Domates Yemeği

MALZEMELER
* 1 kg yeşil domates
* 3 yemek kaşığı sıvıyağ
* 1 adet küçük boy kuru soğan
* 2 diş sarmısak
* 1 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber
* 1 çay bardağı kalın bulgur ya da pirinç
* 4-5 su bardağı sıcak su

YAPILIŞI
Soğanı yemeklik incecik, sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın. Domatesleri yıkayıp süzün ve iri kuşbaşı et formunda dilimleyin. Soğan, sarmısak ve sıvıyağı orta boy bir tencereye koyun.
Sürekli karıştırarak 1-2 dakika kavurun. Domatesleri de hemen ekleyin ve karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun. Tuz, pul biber ve yıkayıp süzdüğünüz bulguru ya da pirinci ilave edip sıcak suyu da aktarın.
Arada sırada karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayınca ocağın altını kısın ve domatesleri yumuşayıncaya kadar pişirin.
İsterseniz servise sunmadan önce bol pul biber ekleyip üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirebilirsiniz.


Alıntıdır

Zülbiye Tarifi

MALZEMELER
* ½ kg kuşbaşı kuzu eti
* 8 su bardağı su
* 1 kg arpacık soğan
* 8-10 diş sarmısak
* 1 su bardağı nohut (akşamdan ıslatılmış)
* 50 gr tereyağı
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 çay kaşığı kimyon

YAPILIŞI
Bir gece önceden ıslatılmış ve ertesi gün yıkanıp süzülmüş nohutları etlerle beraber bir tencereye koyun. Üzerine 8 su bardağı kadar su ilave edin. Etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin.
Diğer taraftan, başka bir tencereye yağı koyup eritin. Soğanları ve sarmısakları soyup bütün olarak tencereye aktarın. İyice yumuşayıncaya kadar, kısık ateşte 10 dakika kavurun.
Salçayı, haşlanan etleri suyuyla birlikte kavrulmakta olan soğan ve sarmısakların üzerine ekleyin. Tuz ve kimyonu ilave edin. Kısık ateşte ve kapağı kapalı olarak tüm malzemeler iyice özleşinceye kadar pişirip ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.


Alıntıdır.

Çiçek Bamya Çorbası Tarifi

MALZEMELER
250 gr taze çiçek bamya
• 1 adet dilimlenmiş limon (nohut büyüklüğünde 1-2 adet limontuzu)
• 250-300 gr kuzu kuşbaşı eti (neredeyse tavla zarı büyüklüğünde doğranmış olmalı)
• 25-30 gr tereyağı (taze kaymak da kullanabilirsiniz)
• 3 adet orta boy kuru soğan
• 1 yemek kaşığı domates salçası (yarım yemek kaşığı domates, yarım yemek kaşığı biber salçası da kullanabilirsiniz)
• 8-10 su bardağı et suyu ya da sıcak su
• 1 çay kaşığı tuz
• 2 yemek kaşığı limon suyu ya da koruk suyu



YAPILIŞI
Bamyaları temiz bir bezin arasına alıp tüylerinin dökülmesi için ovun. Dörde böldüğünüz limonu ya da limon tuzunu koyduğunuz suda iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşladığınız bamyanın suyunu süzüp iplerini çıkarın. (bu işlem bamyanın sümüklenmesini engeller)

Eti ve tereyağını orta boy bir tencereye koyup tencerenin kapağını kapatın. Arada sırada karıştırarak et suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar, en az 5-6 dakika kavurun. ıncecik kıydığınız soğanları ilave edip karıştırarak soğan sararıncaya kadar, 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin.

Salçayı ve sıcak suyu da ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Et iyice yumuşayıncaya kadar, 30 dakika pişirip tuzu atın. Suyu azalmışsa su ilave edip bamyaları ve limon suyunu aktarın, kaynayıncaya kadar pişirip ocağın altını kısın. Kısık ateşte, bamya iyice yumuşayıncaya kadar, 20-30 dakika kadar pişirip ocaktan alın ve sıcak sıcak servise sunun.

Alıntıdır.

Soslar

Bana göre, Türk mutfağındaki sos geleneğinin en önemli temsilcisidir, çorbalara kattığımız meyane.
Unu kızgın yağda kavurarak yaptığımız meyaneden başka bir de yumurta sarısını limon suyuyla çırparak hazırladığımız terbiye sosu vardır. Bu ikisi, Türk mutfağındaki sos kültürünün atasıdır.

Bizim yemek kültürümüzün en önemli soslarından biri de (çoğumuzun sos olarak değerlendirmediği) sarmısaklı yoğurttur. Bir de üzerine kırmızı biberle tereyağı karışımı gezdirilirse, bu sosun yerini hiçbir şey tutmaz. İşte bu yoğurtlu, kırmızı biberli ve tereyağlı sosu ev eriştesinin baş eşlikçisi yapan babam, “Bu yoğurtlu erişteyi kuzu etine bile değişmem” diyerek bizi güldürürdü.

Evet, soslar çok önemli bir parçasıdır yemeğin. Ancak, sosların yemeğin tadını bozmaması, sadece bir lezzetlendirici ya da yemeğin görüntüsünü şık hale getiren bir unsur olarak kalması gerekir.

Bir yemekçi olarak benim favori sosum narekşisidir. Yaptığım bütün salataların üzerine narekşisi gezdirir ve varsa rendelenmiş mihaliç peyniri serpiştiririm.


Alıntıdır.

Lahana Kapaması Tarifi

MALZEMELER
* 1 adet küçük boy lahana
* ½ su bardağı zeytinyağı
* 4 su bardağı sıcak su
* 1 çay kaşığı tuz
İç harcı için;
* 1 su bardağı zeytinyağı
* 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
* 5-6 adet orta boy kuru soğan
* 2 su bardağı pirinç
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 2 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızıbiber
* 1 çay kaşığı tarçın, toz kişniş
* 1 yemek kaşığı tozşeker
* 2 su bardağı sıcak su
* ½ demet maydanoz, dereotu

YAPILIŞI
Zeytinyağı ve fıstıkları orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte, fıstıklar hafif sararıncaya kadar kavurun. Yemeklik incecik doğradığınız soğanları ekleyip sık sık karıştırarak 7-8 dakika daha kavurun.

Yıkanmış pirinç, salça, tuz, biberler, tarçın, kişniş ve tozşekeri katıp 2-3 dakika daha pişirdikten sonra 2 su bardağı sıcak suyu aktarın. Kaynamaya başlayınca kısık ateşe alıp suyunu çekinceye kadar pişirin ve ocaktan alın.

İnce kıyılmış maydanoz ve dereotunu katıp varsa kuru naneyi de ekledikten sonra karıştırın ve soğumasını bekleyin.

Diğer taraftan, lahananın sap kısmından bıçak batırarak oyun. Elinizi bu oyuktan sokup lahananın içini çıkarın. Dış kısmında dört yaprak kalması yeterli olacaktır.
Lahanayı kaynar ve tuzlu suya oturtup 5 dakika kadar beklettikten sonra çıkarıp süzün. Oyuk lahananın içine hazırladığınız pirinçli dolma içini doldurun. Ve kapamayı derin bir tencereye bütün halde oturtun. Açık kısımlarını kalan lahana yapraklarıyla kapatıp üzerine de porselen bir tabak kapatın.

Zeytinyağı, sıcak su ve tuzu da tencereye aktarıp kapağını kapatın. Kısık ateşte, lahana yumuşayıncaya kadar pişirin. Lahanayı tencereden dikkatlice alıp büyük bir tabağa ters çevirin. Dilimleyerek servise sunun.

Alıntıdır.

Eşsiz Karışım Zahter

Her baharatın kendine özgü bir tadı ve kokusu var. Kendi başlarına besin maddesi olmasalar da baharatlar benim için lezzetli bir yemeğin vazgeçilmezleri.

Baharat yönünden oldukça zengin bir ülkede yaşıyor olmamıza rağmen her gün bu zenginlik içinden tanımadığımız yeni bir tatla karşılaşabiliyoruz. Zahter de bu yöresel baharatlardan biri. Zahter, Arapça kekik anlamına geliyor. Bir kekik türü olarak bilinen zahter, aynı zamanda bir karışım baharatı.
Kekik türü olan zahteri çay olarak içebilirsiniz. Ortadoğu kökenli bir karışım olan zahter ise basit olarak yabani kekik ve susamın tuzla kavrulmasıyla elde ediliyor.
Çeşitli yörelere göre çördük, kimyon, rezene gibi baharatlar eklenerek hazırlanan yeşil zahterin yanı sıra sumakla yapılan bir de kırmızı zahter var. Ayrıca içine karpuz çekirdeği, leblebi ve tuzsuz yer fıstığı da konularak tadı zenginleştirilebiliyor.
Bu tip karışımların başarılı olabilmesi ve kendine özgü tadını yakalayabilmesi için içeriğindeki malzemelerin taze ve doğal yollarla yetiştirilip büyütülmüş olmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yani süpermarketten aldığınız malzemelerle yapacağınız zahterin tadının köyden getirdiğiniz zahterle aynı olmasını beklemeyin.


Alıntıdır.

Çullama Tarifi

MALZEMELER
İçi için;
* ½ kg orta yağlı dana kıyma
* 1 su bardağı kalın bulgur (Pirinç de kullanabilirsiniz.)
* 1 adet orta boy kuru soğan
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 1 demet maydanoz
Kaplamak için;
* 2 adet yumurta
* 1,5 yemek kaşığı un
* 1 çay kaşığı tuz
Kızartmak için;
* 50-100 gr tereyağı

YAPILIŞI
Kıyma ve yıkanıp süzülmüş bulgur ya da pirinci derin bir kaba koyun. Rendelenmiş soğanı ve incecik kıyılmış maydanozu ekleyip tuz ve karabiberi serpiştirin ve iyice yoğurun.
Diğer taraftan, orta boy bir tencereye 6 su bardağı su ve 1 çay kaşığı tuz koyup orta ısılı ateşte kaynatın.
Yoğurduğunuz etli harçtan ceviz ya da yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın ve hafif yassı hale getirin. Hamurları kaynayan suda 8-10 dakika haşladıktan sonra el süzgeciyle sudan çıkarın.
Diğer taraftan, un, yumurta ve tuzu derin bir kapta çırpın. Haşlanıp ılık hale gelen köfteleri bu karışıma bulayıp kızgın yağda önlü arkalı kızartın. Soğan ve maydanozlu piyazla birlikte servise sunun.


Alıntıdır.

Bütümet Tarifi

MALZEMELER
* 1 adet koyun ön kol ya da kaburgası (Parçalanmış olması tavsiye edilir.)
* 10-12 su bardağı su
* 2 çay kaşığı tuz
* 5-6 su bardağı ılık süt
* 100 gr sade yağ ya da tereyağı

YAPILIŞI
İyice yıkayıp temizlediğiniz eti geniş bir tencereye koyup üzerine suyu ve tuzu ekleyin. Orta ısılı ateşte pişmeye bırakın. Etin üzerinde biriken kefi sık sık delikli el süzgeciyle alarak et iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Pişen eti tencereden alıp bir süzgeçle (kevgir) iyice süzerek derin bir kaba koyun. Üzerine ılık sütü gezdirip 30 dakika kadar bekletin.
Diğer taraftan, yağı geniş bir tencerede eritip eti tencereye koyun. Önlü arkalı iyice kızartın. Bu yemeği etin suyuyla yaptığınız pilavla servise sunabilirsiniz.
Bütümet, Konya kara yemek takımının ana yemeğidir...


Alıntıdır.

Zeytinyağlı Taze İç Bakla Tarifi

Malzemeler
• 2 su bardağı dolusu ayıklanmış taze iç bakla
• 6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
• 1 adet küçük boy kuru soğan
• 2 adet orta boy patates
• 2 adet orta boy ince havuç
• 1 adet kereviz sapı (tavla zarı formunda doğranmış/2 su bardağı dolusu)
• 4 tatlı kaşığı tozşeker
• 1 çay kaşığı tuz, karabiber
• 4 su bardağı sıcak su (tavuk ya da et suyu da kullanabilirsiniz)



Yapılışı
Yeşil fasulye şeklindeki taze baklaların içini açıp kuru fasulye şeklindeki baklaları alın. Bıçak yardımıyla bu baklaların kabuklarını çıkarıp içindeki yeşil taze baklaları ortaya çıkarın.
Taze baklaları yıkadıktan sonra süzülmeye bırakın.
Soğanı incecik yemeklik, patatesleri tavla zarı formunda doğrayın. Soyulmuş havucu önce ikiye bölün, sonra da yarım santim kalınlığında küp küp dilimleyin.
Yeşil soğan gibi olan kereviz sapını tavla zarı formunda doğrayıp 2 su bardağını bu yemek için ayırın.
Zeytinyağını orta boy bir çelik tencerede kızdırın. Soğanları ekleyip orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 1 dakika kadar kavurun.
Hemen üzerine havucu ve kereviz sapını katıp 2-3 dakika daha karıştırarak kavurmaya devam edin.
Patatesleri ve süzülmüş taze baklayı ilave edip 1-2 dakika daha kavurun. Tozşeker, tuz ve karabiberi serpiştirin.
4 su bardağı sıcak suyu tencereye aktarıp kapağını kapatarak orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca altını kısıp, baklalar iyice yumuşayıncaya kadar, en az 30 dakika daha pişirin.
Ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Yemeği servis tabağına aktarıp servise sunun.
Not: Kereviz sapı, yeşil uzun ve kalın saplar şeklinde satılır. Büyük marketlerde bulabilirsiniz.



Alıntıdır.

Peynirli Mısır Unu Mıhlası

4 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 10 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ: 20 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
* 2 su bardağı mısır unu
* 100-200 gr tel peynir
* 1-2 yemek kaşığı tereyağı
* 4 su bardağı su
* 1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI
Tereyağını orta boy bir tencere ya da tavaya aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın. Üzerine suyu ilave edin. Kaynamaya başlayınca tuzu katıp mısır ununu da biraz yüksekten yavaş yavaş ekleyin.
Kısık ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 8-10 pişirmeye devam edin. Mısır unu göz göz olup yağın üzerine çıkınca, tel tel ayırdığınız peyniri üzerine ekleyin.
Birkaç kez karıştırıp ocağın altını kısın ve tencerenin kapağını kapatın. Kuymağı, peynir eriyinceye kadar, 2-3 dakika daha pişirin. Peynir iyice eriyince kuymağı ocaktan alın ve sıcak sıcak servise sunun.


Alıntıdır.

Kuru Fasulye

MALZEMELER
* 2 su bardağı dolusu kuru fasulye
* 2 adet orta boy kuru soğan
* 3 adet orta boy domates (1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası + ½ yemek kaşığı biber salçası da kullanabilirsiniz.)
* 2-3 adet yeşil sivri biber (Tatlı olmasına dikkat edin.)
* 4 yemek kaşığı zeytinyağı + 25 gr tereyağı
* 2 diş sarmısak (isteğe bağlı)
* 2 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber
* 6-8 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu




YAPILIŞI
Kuru fasulyeyi akşamdan bol ılık suyla ıslatın. Ertesi gün yıkayıp süzdükten sonra üzerine çıkacak kadar suyla orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Kaynamaya başlayınca arada sırada karıştırarak 20 dakika haşlayın ve süzün. (Bu işlemi düdüklü tencerede daha kısa sürede yapabilirsiniz.)
Diğer taraftan, zeytinyağı ve tereyağını büyükçe bir tencereye koyun. Yemeklik incecik kıyılmış soğanları ekleyip orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun.
Biberlerin saplarını kesip incecik doğradıktan sonra tencereye ilave edin. İsterseniz bu aşamada pirinç tanesi büyüklüğünde doğradığınız sarmısakları da katabilirsiniz.
Karıştırarak 1-2 dakika daha kavurduktan sonra rendelenmiş domates ya da salçaları ilave edin. Dilerseniz, 2 adet domates ve 1 yemek kaşığı salça kullanabilirsiniz. Sıcak et ya da tavuk suyunu da ilave edip kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca haşlanmış kuru fasulyeyi ekleyip tuz, kimyon, karabiber ve pul biberi serpiştirin. Sık sık karıştırarak, fasulyeler iyice yumuşayıp eskilerin deyimiyle helmeleşinceye kadar, en az 45-50 dakika pişirin.
Gerekirse sıcak su ekleyebilirsiniz. Ama yemek çorbadan daha katı kıvamlı olmalı. Yemeği ocaktan alıp yakışanı yapın, yani pilavın üzerinde servise sunun.
Bu yemeğe bol isot ya da pul biber çok yakışır. Ayrıca yanına turşu çıkarmayı da unutmayın.


Alıntıdır.

Zeytinyağlı Karalahana Dolması

MALZEME LİSTESİ
* 2 demet karalahana
İç malzemeleri;
* 2 su bardağı pirinç
* 4 adet orta boy kuru soğan
* 1 su bardağı sıvıyağ (Zeytinyağı da kullanabilirsiniz.)
* 1 yemek kaşığı domates salçası (isteğe bağlı)
* 2 çay kaşığı kırmızı pul biber
* 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber
* 6 çay kaşığı kuru nane
* 1 demet dereotu
* 5 su bardağı sıcak su
* 2 adet limonun suyu (Nohut büyüklüğünde 4 parça limon tuzu da kullanabilirsiniz.)

YAPILIŞI
Karalahanayı yıkayıp sap kısımlarını kesin. Büyük bir tencerede 10-12 su bardağı su kaynatıp lahana yapraklarını suya koyun. Bir kaşık yardımıyla bastırarak lahanaları en az 20 dakika, iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Bazen karalahana çok sert olur ve haşlanma süresi çok uzar. Yumuşayan lahanaları süzerek tencereden alıp soğumasını bekleyin.
Diğer taraftan, içini hazırlamak için yağı ve yemeklik incecik doğranmış soğanları orta boy bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun.
Salçayı, kırmızı pul biber ve karabiberi ekleyip 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin. Yıkayıp süzdürdüğünüz pirinci ve tuzu ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
2 su bardağı sıcak suyu ve naneyi katıp kısık ateşte, pirinç suyunu iyice çekinceye kadar pişirin ve ocaktan alın. İncecik kıyılmış dereotunu da katıp soğumaya bırakın.
Karalahana yapraklarının kalın damarlı kısımlarını kesip çıkarın. Yaprakları avuç içi büyüklüğünde parçalara bölüp her bir parçaya yarım yemek kaşığı kadar iç harcı koyun ve sarın. Dolmaları geniş bir tencereye yan yana ve üst üste dizin.
Bir adet soğanı yarım halkalar halinde doğrayıp en üste yerleştirin. Kalan 3 su bardağı suyu ve limon suyunu dolmanın üzerine gezdirin. Varsa üzerini porselen bir tabakla kapatın. Tencerenin kapağını da kapatıp dolmayı orta ısılı ateşte pişirin.
Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve en az 30 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun.


Alıntıdır.

Taze Biberiyeli Limonlu Çay Tarifi

MALZEMELER (4 kişilik)
• 1 limon
• 1 yemek kaşığı ıhlamur
• 1 dal taze biberiye
• 1 yemek kaşığı kurutulmuş lavanta
• 1 dilim elma


HAZIRLANIŞI
Limonu ikiye kesip hafifçe suyunu alarak posasını demliğe koyun, üzerine tüm malzemeyi ilave edin. 4-5 bardak suyu çaydanlığa koyup üzerine demliği oturtup kaynama noktasında suyu demliğe aktarın. Demliği çok kısık ateşte 10 dakika kadar kaynatıp çayı bardaklara servis yapın.


Alıntıdır.

Kayısılı Crumble

MALZEMELER
• Yarım kilo olgun kayısı
• 200 gr. Un
• 100 gr. Tereyağı (oda sıcaklığında)
• 1 küçük çay bardağı Pudra şekeri
• 1 paket vanilya
• Arzu ederseniz bir çimdik zencefil tozu
• 4 olgun şeftali
• 4 yemek kaşığı toz şeker
• 3 yemek kaşığı bal
• 1 yeşil limon kabuğu
• 1-2 karanfilı


HAZIRLANIŞI
Un, tereyağı, vanilya, zencefil tozu, 2 yemek kaşığı soğuk su ve pudra şekerini birbirine karıştırıp hamur oluşturun. Parçalar kendiliğinden ufalanarak kopmalı. Kırıntı şeklindeki hamur parçacıklarını bekletip, çekirdekleri çıkartılmış kayısıları dilimleyin, karanfilleri ekleyip, üzerine şekerini ilave edin ve orta ateşte kaynatın kaynağınca balı ve limon kabuğunu ilave edin. Fırın kaselerine kayısıyı paylaştırıp, üzerini örtecek kadar hamur ekleyin 180 derecede, 15 dakika pişirip, fırını 250 dereceye getirin ve ızgaraya alın. Beş dakika daha üzeri kızarana kadar pişirip soğuyunca buzdolabında en az 5 saat dinlenmeye bırakın.


Alıntıdır.

Kabaklı Erişte Makarna Tarifi

MALZEMELER
HAMURU İÇİN
• 4-5 su bardağı un
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı veya
• 1 kaşık margarin
• 4 yumurta
• 1 bardak su
• 1 tatlı kaşığı tuz

SOSU İÇİN
• 3 kabak
• 2 domates
• 3 diş sarımsak
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• Yeteri kadar tuz


HAZIRLANIŞI
Hamur malzemeleri iyice yoğurup sertçe bir hamur elde edin. Yumurtalarınızın ebadı ve ölçü olarak kullandığınız bardağınızın ebatlarında ilgili olarak belki biraz daha un eklemek zorunda kalabilirsiniz. Hamur rahat işlenmeli ancak biraz sert olmalı. Hamurdan 4 adet beze yapıp 10 dakika üzerini örtüp dinlendirin. Her bir bezeyi incecik açın ve üzerine un serpip 15 dakika kadar neminin gitmesi için bekleyin. Her bir hamurun üzeri yeteri kadar kuruyunca (çok fazla değil) üst üste koyup, geniş ve gevşek bir rulo yapın ve yarım santim kalınlığında düzgün olarak kesin. Şeritleri un serpip silkeleyin ve temiz bir mutfak bezi veya kağıt havlunun üzerine serin. Kuruyana kadar yaklaşık 3 saat bekletin. Sosu için kabağı küp şeklinde doğrayın. Domatesi yıkayıp blenderdan geçirin ve sarımsağı ezin. Derin bir tencerede tereyağın ısıtıp tüm malzemeyi koyun ve 10 dakika kısık ateşte pişirin. Bu arada başka bir tencerede biraz sıvıyağda 2 su bardağı kadar erişteyi ısıtın ve üzerine 3 su bardağı su ilave edin. 10 dakika sonra kabaklı sosu üzerine aktarıp karıştırın. Kapağını kapatıp 5 dakika sonra ocaktan alın ve servis yapın.


Alıntıdır.

Portakal Peltesi Tarifi

MALZEMELER
• 2 su bardağı su
• 3 su bardağı portakal suyu
• 1,5 su bardağı toz şeker
• 1 çay bardağı buğday nişastası
• 2 yeşil limonun kabuğu (rendelenmiş)


HAZIRLANIŞI
Su, portakal suyu, limon kabuğu ve şekeri kaynatın. Nişastayı bir çay bardağı suda eritip tencereye alın. Kıvamlaşmaya başlayınca 1-2 dakika sonra ateşten alıp cam kase veya uzun saplı bardaklara bölüştürün.


Alıntıdır.

Barbun Fasulyesi Çorbası Tarifi

MALZEMELER
• 1 su bardağı haşlanmış banbunya fasulyesi
• kemikli dana veya kuzu eti (haşlamalık)
• yarım su bardağı erişte
• yarım limon suhu
• 2 yemek kaşığı un
• 1 büyük soğan
• 100 gr tereyağı
• Tuz
• Arzu ederseniz üzerine kıyılmış maydanoz



HAZIRLANIŞI
Soğanı yemeklik doğrayıp az sıvıyağda pembeleştirip kemikli etleri ilave edin. 6 su bardağı su ve tuzunu ilave edip suyu kaynayınca altını kısın ve etler iyice eriyene kadar çok kısık ateşte pişirin. Yaklaşık olarak kuzu etiyse 1 saat, dana etiyse 1,5 saat. Düdüklü tencerede ise kaynadıktan sonra 15 dakika yeterlidir. Etleri dikkatlice kemiklerinden ayırıp suyunu tülbentten süzerek (köpüğü ve kemik parçalarını ayırmak için) ayırın. Başka bir tencereye tereyağını koyun, yağ eriyince barbunya ve maydanozu ekleyin biraz çevirip et suyu ve ince ince parçalara ayırdığınız eti ilave edin. Kısa bir süre kaynatıp, limon suyu ve unu çırparak çorbaya yedirin. Kapağını kapatıp 10 dakika dinlendirip kaselere alın arzu ederseniz karabiber veya kırmızı biber serpin.


Alıntıdır.

Taze Naneli Ayran Tarifleri

MALZEMELER
• 1 küçük salatalık
• Bir tutam taze nane
• 2 yemek kaşığı yoğurt
• 1 küçük su bardağı soğuk su
• Arzu ettiğiniz miktarda tuz


HAZIRLANIŞI
Nane ve salatalığı yıkayıp katı meyve sıkacağında sıkın. Naneli salatalık suyunun içine yoğurt ve tuzu ekleyip blenderda köpürterek karıştırın. Üzerine soğuk suyu ekleyip biraz daha karıştırmaya devam edin ve büyük bir bardağa aktarıp servis yapın.


Alıntıdır.

Tavuk Izgaralı Dürüm Tarifi

MALZEMELER
• 4 lavaş ekmeği
• 2 kemiksiz tavuk budu
• 2 domates
• Yeteri kadar roka
• 4 dilim sarı peynir
• Yarım limon suyu
• Bir çay kaşığı kuru kekik
• Taze çekilmiş karabiber
• Yeteri kadar tuz
• Bir kahve fincanı kadar zeytinyağı



HAZIRLANIŞI
Tavuk etlerini yıkayıp kağıt havlu ile kurulayın. Bir kapta limon suyu, kekik, karabiber, tuz ve limon suyu ile ovalayıp bir saat bekletin. Tavada alt üst etleri kızartıp ince olarak dilimleyin. Lavaş ekmeklerini ısıtıp tezgaha yayın ve tam ortasına uzun olarak tavuk dilimlerini, biraz roka ve dilimlenmiş domatesi paylaştırıp lavaşın bir ucunu içeriye kıvırıp rulo olarak sarın. Bir peçeteyle sarıp servis yapın.


Alıntıdır.

Kimyonlu Patates Salatası Tarifi

MALZEMELER
• 4-5 taze patates
• 1 tatlı kaşığı kimyon
• 1 çay kaşığı kişniş tohumu
• 1 tutam frenk soğanı veya taze soğan
• 1 limon suyu
• Yeteri kadar tuz ve zeytinyağı
• Yarım demet maydanoz


HAZIRLANIŞI
Patatesleri soyup yıkayın ve az suda biraz tuz serperek haşlayın. Haşlanan patatesleri kare olarak dilimleyin. Derin bir kapta maydanoz hariç tüm malzemeyi iyice harmanlayın. Maydanozu yıkayıp kurulayın ve incecik kıyın. Patates salatasının tuz ayarını kontrol edip servis tabağına alın. Üzerine incecik kıydığınız maydanozu serpip ızgara balık veya etlerin yanında servis yapın.


Alıntıdır.

Antep Usulü Yumurtalı Köfte Tarifi

MALZEMELER
• 2 su bardağı ince bulgur
• 3 yumurta
• 1 soğan
• 1 çorba kaşığı biber salçası
• 1 çay bardağı tereyağı
• 1 demet maydanoz
• 1 çay bardağı su
• 1 tatlı kaşığı kimyon
• 1 tatlı kaşığı karabiber tuz.



HAZIRLANIŞI
Tepsiye bulguru koyup üzerine 1 çay bardağı suyu gezdirin 15 dakika ağzı kapalı bekletip biber salçası, kimyonu ve karabiberle ince doğranmış maydonoz, yemeklık doğranmış soğan ve tuz ilave edin. İyice yoğurun. Bu arada yumurtaları bir kapta iyice çırpıp, teflon bir tavada pişirin. Bulgurlu karışıma ekleyip biraz daha yoğurun. Bir servis tabağına alıp servis yapın.


Alıntıdır.

Taze Fasulye Salatası Tarifi

MALZEMELER
• 300 gr. taze fasulye
• 2 dilim bayat mısır ekmeği içi
• 2 diş sarımsak
• 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
• 1 limon suyu
• Yeteri kadar zeytinyağı ve tuz



HAZIRLANIŞI
Mısır ekmeğini elinizle ufalayıp dövülmüş sarımsakla iyice karıştırın. Fasulyeleri temizleyip boydan ikiye kesin ve tuzlu suda haşlayın. Buz gibi soğuk suda şoklayıp suyunu süzün. Bir kapta mısır ekmeği, sirke ve limon ile harmalayıp bir saat buzdolabında bekletin. Servis öncesi zeytinyağı gezdirip tekrar karıştırın ve salata kasesine alıp servis yapın.


Alıntıdır.

Sumaklı Maydanoz Salatası Tarifi

MALZEMELER
• 2 demet maydanoz
• 1 çay bardağı haşlanmış buğday
• 1 küçük kırmızı soğan
• 1 yemek kaşığı siyah dilimli zeytin
• 1 tatlı kaşığı sumak
• 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
• Yarım limon suyu
• Yeteri kadar zeytinyağı ve tuz


MALZEMELER
Maydanozu iyice yıkayıp incecik kıyın. Soğanı piyazlık doğrayıp ince ince kesin. Tuz ile biraz ovalayıp duru sudan geçirin. Bir kapta tüm malzemeyi karıştırıp derin bir salata kasesine alın gerekiyorsa damak tadınıza göre tuz ilavesi yapıp, köftelerin yanında servis yapın.


Alıntıdır.

İnegöl Köfte Tarifleri

MALZEMELER
• Yarım kilo dana kıyma (kaburga)
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1 kuru soğan
• 2 çay kaşığı karbonat
• Dörtte bir kahve fincanı su


MALZEMELER
Kıymayı karbonat ile iyice yoğurup buzdolabında en az 5 saat dinlendirin (bir gün önceden de yapabilirsiniz). Soğanı incecik rendeleyip tuz ve suyla birlikte kıymaya ekleyip tekrar iyice yoğurun. Küçük parçalar koparıp, köfte şeklini verip, buzdolabında tekrar en az 1 saat bekletin ve mümkünse kömür ateşinde veya teflon tavada pişirin.



Alıntıdır.

Kakaolu Fındıklı Kek Tarifi

MALZEMELER
• 3 yumurta
• 1 su bardağı süt
• Yarım su bardağı zeytinyağı
• Yarım su bardağı fındık kırığı
• 2 su bardağı toz şeker
• 1 paket kabartma tozu
• 1 paket vanilya
• 100 gr kakao
• 1 limon kabuğu rendesi



MALZEMELER
Fırınınızı 180 derecede ayarlayın, kek kalıbınızı yağlayıp hazırlayın. Yumurtayı mikserle iyice çırpın, şeker ve sıvıyağı ilave edin. Diğer bir kapta elekten unu geçirin limon kabuğu rendesi, fındık kırığı, vanilya, kakao ve kabartma tozunu karıştırın. Yumurtalı karışıma ekleyin ve kek kalıbına aktarın. Sıcak fırına koyup 1 saat 170 derecede pişirin.



Alıntıdır.

Taze Biberiyeli Limonlu Çay Tarifi

MALZEMELER
• 4 kişilik
• 1 limon
• 1 yemek kaşığı ıhlamur
• 1 dal taze biberiye
• 1 yemek kaşığı kurutulmuş lavanta
• 1 dilim elma


MALZEMELER
Limonu ikiye kesip hafifçe suyunu alarak posasını demliğe koyun üzerine tüm malzemeyi ilave edin. 4-5 bardak suyu çaydanlığa koyup üzerine demliği oturtup kaynama noktasında suyu demliğe aktarın. Demliği çok kısık ateşte 10 dakika kadar kaynatıp çayı bardaklara servis yapın.


Alıntıdır.

Kremalı Levrek Tarifi

MALZEMELER
• 400-500 gr’lık iki levrek fileto (4 parça)
• 4 yemek kaşığı krema
• 1 yemek kaşığı kapari
• 2-3 defne yaprağı
• Zeytinyağı
• Taze çekilmiş karabiber
• Deniz tuzu
• 1 demet maydanoz
• Yarım demet dereotu
• 1 su bardağı incecik kıyılmış kültür mantarı




MALZEMELER
Levrek filetolarını yıkayıp süzgeçe alın, deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber serpin. Fırınınızı 180 derecede ayarlayın. .Fırın kabınıza yağlı kağıt serin. Maydanoz ve dereotunu blenderda incecik kıyın, derin bir kaba alıp mantar krema zeytinyağı, biraz tuz ve karabiber serpip iyice harmanlayın. Levrek filetolarını tepsiye düzgnce dizip her birinin üzerine bu harçtan paylaştırın. Kapari ve defne yapraklarını gelişi güzel ekleyip tepsiyi aluminyum folyo ile kaplayın ve fırında 20 dk. pişirip sıcak olarak servis yapın.



Alıntıdır.

Merengli Sandviç Kurabiye Tarifleri

MALZEMELER
• 1 yumurta
• 1 su bardağı un
• 150 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
• 2 yemek kaşığı kakao
• 1 çay kaşığı karbonat
• 1 su bardağı toz şeker

Mereng için
• 1 yumurta akı
• 1 yemek kaşığı pudra şekeri



MALZEMELER
Tüm kurabiye malzemesini iyice yoğurun ve 5 dakika dinlendirin. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayın ve yağlı kağıt üzerine sıralayın. Kurabiyelerin üzerine tekrar yağlı kağıt serip geniş bir tepsiyi bastırarak tüm kurabiyeleri inclterek düzleştirin. Yağlı kağıdı üzerinden kaldırıp 160 derecede 20 dakika pişirin. Fırından çıkartıp soğuması için bekletin. Bu arada bir yumurta akını hızlı devirde mikserle çırparak iyice köpürtün ve içine pudra şekerini ekleyip çırpmaya devam edin. Krema haline gelen yumurta akından birer tatlı kaşığı kurabiyelerin yarısının üzerine koyun ve üzerlerine bir kurabiye ile kapatın. 160 derecede 10 dakika daha pişirip soğumaya bırakın.



Alıntıdır.

Tarçın ve Vanilyalı Şeftali

MALZEMELER4 kişilik
• 4 büyükçe sert şeftali
• Yarım çay bardağı kadar file badem
• 1 tatlı kaşığı tarçın
• 4 yemek kaşığı toz şeker
• Çeyrek yeşil limon suyu
• 1 çay kaşığı ucu kadar vanilya (veya vanilya tozu)
Servis için çırpılmış krema veya dondurma


MALZEMELER
Şeftalileri yıkayıp soyun ve dörde bölüp çekirdeklerini çıkartın. Yayvan bir tencereye sıralayıp üzerine vanilyayı, şekeri, tarçın ve limon suyunu gezdirip 20 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Ocaktan almadan file bademleri ekleyip dikkatlice karıştırın. Küçük kaselere bölüştürüp üzerine çırpılmış krema veya dondurma ekleyip servis yapın.


Alıntıdır.

Taze Çilekli Muhallebi

MALZEMELER
• 1 litre süt
• 1 kahve fincanı pirinç unu
• Yarım su bardağı toz şeker
• 1 su bardağı çilek
• 2 yemek kaşığı pudra şekeri

MALZEMELER
Süt, şeker ve pirinç ununu bir tencereye koyup ateşe alın. Karıştırarak ısınana ve kıvam alana kadar ateşte tutup alın. Hızla karıştırıp kaselere paylaştırın. Soğuduktan sonra çileklerin saplarını çıkartıp yıkayın ve pudra şekeri ile blenderdan geçirin. Soğuyan muhallebilerin üzerine paylaştırıp servis yapın.

• Not: Eğer hemen servis yapmayacaksanız, çilek püresini servis zamanına kadar buzdolabında tutun ve tatlıların üzerine servisten önce koyun.


Alıntıdır.

Karışık Sebze Kavurması Tarifi

MALZEMELER
• 1 patlıcan
• 1 kırmızı biber
• 1 yeşil biber
• 5-6 mantar
• 1 kuru soğan
• 1 çay fincanı zeytinyağı
• Yeteri kadar tuz
• Yarım çay kaşığı kadar kırmızı toz biber
• 1 yemek kaşığı süzme yoğurt
• Bir tutam taze kekik


MALZEMELER
Kuru soğanı yemeklik doğrayın. Tüm sebzeleri yıkayıp minik müpler halinde doğrayın. Yanmaz tabanlı derin bir tavaya zeytinyağını koyup ısıtın ve önce kuru soğanı soteleyip ardından patlıcan ve biberleri ekleyin. En son mantarı ekleyip kavurun. Tuzunu ekleyip servis tabağına alın üzerine her iki yoğurdu çırpıp üzerine yavaşça gezdirip taze kekik serpiştirin ve servis yapın.


Alıntıdır.

Hindistancevizli Muzlu Pasta

MALZEMELER
• 1 kilo süt
• 1 su bardağı toz şeker
• 3 yemek kaşığı un
• 100 gram tereyağı
• 2 yumurta sarısı
• 2 adet muz
• Bol miktarda hindistan cevizi
• 1 hazır pandispanya
• Pandispanyayı ıslatmak için az miktarda süt
• 1 paket vanilya tozu



MALZEMELER
Süt, vanilya tozu, un ve şekeri bir tencerede ocağa alın. Karıştırarak muhallebi kıvamına getirin. İki yumurta sarısını ekleyip krema kıvamına gelene kadar hızla çırparak karıştırıp ocaktan alın. Hazır pandispanyanın kenarlarını kesip dikdörtgen şeklinde iki parça hazırlayın. Her birinin iç yüzünü süt ile biraz ıslatın. Hindistan cevizi tozunu uzunca bir kağıt havlunun üzerine yayın ve pandispanyanın ıslattığınız yüzünü iyice bulayın. Hindistancevizi bulanan tarafı altta kalacak şekilde servis tabağına alıp diğer yüzünü de sütle ıslatın ve kremanın yarısını düzgünce sürün. Muzları boydan ikiye kesip düzgünce üzerine yerleştirin. Diğer pandispanya hamurunun ıslanmış yüzeyini muzların üzerine kapatın. Kalan muhallebiyi üzerinde gezdirip üz bir sapatula ile düzeltip bolca hindistancevizi tozu serpin. Buzdolabında 2 saat bekletip dilimleyerek servis yapın.
Not: Pandispanyadan artan parçaları blenderda toz haline getirip bir kavanozda buzdolabında saklayın. Puding veya benzer tatlılarda kullanabilirsiniz.



Alıntıdır.

Patlıcanlı Tavuk Tarifi

MALZEMELER
• 4 patlıcan
• 8 parça tavuk fileto beyaz eti
• 2 domates
• 1 yemek kaşığı kadar tereyağı
• 6 sivri biber
• 4 diş sarımsak
• Yeteri kadar tuz ve kuru kekik
• Bir yemek kaşığı kadar sıvıyağ



MALZEMELER
Patlıcanları yıkayıp üzerine bıçak ucuyla delik açın ve közleyip kabuklarını soyun. Biraz tuz serpip tereyağıyla birlikte çatalla ezin. Domateslerin kabuklarını soyup yemeklik doğrayın. Biberleri ince kesin. Sarımsakların kabuklarını soyup dilimleyin. Sıvıyağı bir tavaya alıp tavukları yüksek ateşte alt üst 2’şer dakika kızartın. Ocağın altını kısıp önce biberleri ve sarımsakları ardından domatesi ekleyip tuzunu ve kekiğini ekleyin. Yaklaşık yarım saat kapağını kapatarak pişirin. Patlıcan püresini tabaklara bölüştürüp üzerine ikişer tavuk filetosu koyup servis yapın


Alıntıdır.

Vişneli Kurabiye Tarifi

MALZEMELER
• 300 gram un
• 50 gram pirinç nişasta
• 200 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
• 1 limonun kabuğu
• 1 yumurta
• 1 paket paket kabartna tozu
• yeteri kadar dondurulmuş vişne



MALZEMELER
Şekerle yağı karıştırıp, limon kabuğu rendesini ve yumurtayı ekleyin. Bir kapta un, nişasta ve kabartma tozunu karıştırıp diğer malzemelerle iyice yoğurun. Folyoya sarıp buzdolabında 2-3 saat bekletin. Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın. Dolaptan hamurunuzu çıkartıp, ceviz iriliğinde yuvarlaklak yapıp, tam ortasını parmak ucunuzla içeriye doğru bastırın. Bu oyuklara birer vişne tanesi yerleştirin ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye sıralayın, 45 dakika kadar pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın.


Alıntıdır.

Peynirli Minik Kişler

MALZEMELER
• 8 minik tart
• 1 bardak un
• Üçte 1 bardak sıvıyağ
• Biraz tuz

Dolgu İçİn
• 200 gram beyaz peynir
• 1 yumurta
• 1 tutam maydanoz ve dereotu
• 100 gram kaşar peyniri rendesi



MALZEMELER
Un, yağ ve tuzu yoğurarak orta yumuşaklıkta bir hamur elde edin. Strece sarıp dolapta 15 dakika dinlendirin. Küçük tart kalıplarınızı yağlayıp, hamuru incecik açın ve kalıplarınızdan 2 parmak daha geniş çapta 8 adet daireler kesin. Kalıplara dikkaltice yerleştirip, kenarından taşanları kesip alın. 200 derecede ısınmış fırında 15 dakika pişirin. Beyaz peynir, kaşar peyniri, yumurta, ince kıyılmış maydanoz ve dereotunu karıştırıp pişer tartlarınıza 1-2 yemek kaşığı doldurun. Tüm hamurların üzerine aynı işlemi yapıp, 180 derecedeki fırında 30 dakika daha pişirin. Ilık veya soğuk olarak servis yapın.



Alıntıdır.

Gravyer Peynirli Makarna Tarifi

MALZEMELER (4-5 kişilik)
• 1 paket makarna
• 1 demet maydanoz
• Yarım su bardağı krema
• 1 tatlı kaşığı zencefil
• Yarım su bardağı gravyer peyniri rendesi
• Yarım demet taze nane
• Yeteri kadar zeytinyağı veya margarin



MALZEMELER
Makarnayı tuzlu suda haşlayın. Bu arada yağı derin bir tavaya alıp kremayı ilave edip zencefil tozunu ve gravyer peyniri rendesini ekleyin. Maydanozu ve naneyi incecik kıyıp sosa ekleyin. Haşlanan makarnaları süzerek ve bir kaç kaşık makarnanın haşlama suyundan üzerine döküp karıştırın ve kapağı kapalı 2 dakika kadar ateşte tutun. Servis tabaklarına bölüştürüp üzerine peynirini serpin.



Alıntıdır.

Patatesli Bezelye Tarifi

MALZEMELER
• 4 patates
• 1 su bardağı taze bezelye
• Bir avuç zahter(yabani taze kekik)
• Yarım kilo kıyma
• 4 domates
• 3 sivri biber
• 1 havuç
• Yeteri kadar tuz ve karabiber



MALZEMELER
Patatesleri küp olarak kesip sıvıyağda kızartın ve yağının süzülmesi için kağıt havlunun üzerine alın. Havucu ve domatesi iri olarak doğrayıp bir çay bardağı kadar su ve biraz tuzla havuçlar yumuşayana kadar haşlayın ve domateslerle birlikte blenderda püre haline getirin, içine yıkadığınız zahteri ince olarak kıyıp karıştırın. Kıymayı da ayrı bir tavada kavurun. Küçük bir fırın kabına domatesli harcı yayın üzerine bezelyeyi, kızarmış patatesi, ardından kavrulmuş kıymayı düzgünce yayın. Fırında 180 derecede 20 dakika kadar pişirip sıcak olarak servis yapın.



Alıntıdır.

Sakızlı Vişne Kompostosu Tarifi

MALZEMELER
• 1 kilo vişne
• 3-4 damla sakızı
• 4 su bardağı toz şeker
• 2.5 litre su


MALZEMELER
Vişneleri iyice yıkayıp süzün ve çekirdeklerini büyük bir toplu iğne yardımıyla, varsa özel aletiyle çıkartın. Yayvan bir kaba koyup üzerine bir su bardağı toz şekerini güzelce dağıtın. Diğer tarafta derin bir tencereye kalan şekeri ve suyu koyup kaynamaya bırakın. Su kaynayınca iyice dövülmüş damla sakızını ekleyin ve karıştırın. Kısık ateşte 20 dakika kadar kaynatıp vişneleri içine atın. Ara sıra karıştırarak ve oluşabilecek köpüklerini temizleyerek yaklaşık 20 dakika daha kaynatıp soğuması için bekletin. Soğuduktan sonra buzdolabına kaldırıp soğuk olarak servis yapın.


Alıntıdır.

Sosisli Yumurta Tarifi

MALZEMELER
• 4 yumurta
• 4 sosis
• 2 büyük domates
• 4-5 yeşil biber
• Yarım yemek kaşığı tereyağı
• Yeteri kadar tuz
• 100 gram kaşar peyniri rendesi
• Biraz maydanoz ve dereotu



MALZEMELER
Sosisleri yıkayıp kurulayın ve yarım santim kalınlığında dilimleyin. Maydanozu ve dereotunu yıkayıp, incecik kıyın. Domates ve biberleri yıkayıp yemeklik doğrayın. Bir sahana tereyağını sosisleri alt üst yağı yakmadan kızartın. Ardından domates ve biberleri ekleyip biraz tuz serpin ve orta ateşte soteleyin. Biberler biraz yumuşayınca yumurtaları kırıp beyazının biraz pişmesini bekleyin, daha sonra yavaşça sarılarını patlatın ve rende peyniri serpin. Kapağını kapatıp 1-2 dakika sonra ocaktan alıp üzerine incecik kıydığınız maydonozu ekleyin ve servis yapın.

Alıntıdır.